Очите не обичат сладко!


vd 01/07/2009

Ограниченият прием на рафинирани въглехидрати (тестени изделия от бяло брашно – сладкиши, кифли, франзели, които имат висок гликемичен индекс) намалява при възрастните хора риска за дегенерация на макулата на окото със 17%, показаха резултатите от проучване.

Макулата е петно, разположено в ретината, което е отговорно за централното зрение – това е финното зрение при четене, шиене, бродиране. Човек с този проблем престава да вижда ясно предметите – все едно, че ги гледа през замъглени стъкла на очилата.

Свързаната с възрастта макулна дегенерация е една от водещите причини за загуба на зрение, като състоянието прогресира.

Наблюдението в продължение на 12 месеца на мъже на възраст между 55 и 80 години е показало, че участниците, които са консумирали храни с висок гликемичен индекс, са развили по-често макулна дегенерация.

Ако при възрастните хора се ограничи приемът на бял хляб и фини тестени изделия, то при тях може да се намали увреждането на очите с 8% за период от пет години, смятат авторите на изследването.

Сладките хора имат поначало по-висока честота на макулна дегенерация, която се развива на по-ранна възраст в сравнение с околните. За тях е още по-важно да се откажат да похапват редовно сладко.

Предпочитани източници на въглехидрати трябва да бъдат пълнозърнестото брашно, плодовете, зеленчуците, варивата, овесените ядки, тъмният ориз. Поради по-високо си съдържание на разтворими фибри, тези храни имат среден или нисък гликемичен индекс (водят до по-бавно и плавно повишаване на кръвната глюкоза след нахранване).

Гликемичният индекс показва колко бързо се разграждат погълнатите с храната въглехидрати до глюкоза, която постъпва от червата в кръвта. Картофеното пюре (особено полуфабрикатите), корнфлейксът, бялото брашно и белият ориз (особено този със заоблени зърна) имат висок гликемичен индекс.

По-малките колебания на кръвната глюкоза (дългосрочното поддържане на стабилен гликемичен контрол) се свързват с намалена честота на очни (ретинопатия) и бъбречни (нефропатия) усложнения на диабета. Тъй като при тези усложнения се засягат малките съдове на посочените органи, те се наричат още микроваскуларни, като се срещат само при хората със захарна болест.

Големите отклонения в нивата на хемоглобин А1с бяха свързани с 1.8 пъти по-висок риск за прогресиране на нефропатията и 2.26 пъти на ретинопатията в американското проучване DCCT (изследване на диабетния контрол и усложненията).

Novo Nordisk