Има ли билки и растения, които помагат при диабет тип 2?


vd 01/07/2009

Най-добре доказано до момента е глюкозопонижаващото действие на индийската кокциния и американския женшен*.

Хипогликемизиращ ефект е наблюдаван също така при гимнема („захароубиец”)*, нопал, алое вера и момордика* (данни от нерандомизирани проучвания или от изследвания с по-кратка продължителност, или с малки групи участници).

Данните за американската боровинка, млечният магарешки бодил и босилекът са по-ограничени (необходимо е да се проведат допълнителни изследвания).

Това са изводите, които направиха американски учени след проведения от тях анализ на 58 клинични проучвания, в които са били изследвани 36 билки (прилагани самостоятелно или комбинирано) и 9 витамини/минерали. В изследванията (42 рандомизирани и 16 нерандомизирани) са участвали над 4500 диабетици (повечето от тях с диабет тип 2) или хора с нарушен глюкозен толеранс (преддиабет).

Растения, които се свързат с понижаване на риска за диабетни усложнения, са Ginkgo biloba и чесън (Allium sativum). Витамино-подобното вещество алфа-липоева киселина е доказано ефективно за лечение на диабетна полиневропатия.

Част от изброените растения са подправки или храни в кухнята на средиземноморските и източните народи, други са прилагани от аюрведичната медицина (древна индийска философия за тялото, мозъка и духа като едно цяло, чиято хармония е важна за съхраняване на здравето и предпазване от болестите), трети – представляват билки, съставки на билкови продукти (чайове, тинктури) или хранителни добавки (гранули, таблетки, капсули, течен или сух екстракт от различни части на растението).

Кактусът Нопал – храна, която понижава кръвната глюкоза

Смокиновият кактус Нопал, наричан още бодлива круша, се използва от дълги години в Мексико за контрол на кръвната глюкоза при хора с диабет тип 2 и намалена поносимост към въглехидратите.

Плодовете на нопала имат високо съдържание на разтворими фибри и пектин, които забавят постъпването на глюкоза от червата в кръвта. Това обяснява и неговото качество да понижава кръвната глюкоза след нахранване, както и да намалява холестерола и триглицеридите в кръвта.

В Мексико се консумира като храна. Механизмът на действие на нопал все още е неизвестен за науката.

Алое вера – „лек на природата”

Естествен сок от аloe vera (истинско алое, столетник), разреден с вода и сок от цитрусови продове, е бил прилаган в древността за лечение на артрит, запек и захарен диабет (на Арабския полуостров).

Растението е наричано „лек на природата”. Има леко слабителен (лаксативен) ефект. Може да влоши някои хронични чревни заболявания като болест на Крон и улцерозен колит.

Намазан върху кожата, екстрактът от листата на алое (под формата на гел) се използва за лечение на инфектирани и трудно заздравяващи рани, слънчево изгаряне, кожни увреждания от лъчетерапия, химическо изгаряне, хемороиди.

През ХХ век екстрактът от столетник се превръща в честа съставка на козметичните продукти поради своето успокояващо и тонизиращо кожата действие.

Хипогликемизиращият ефект на сока от листата на алоето се обяснява със съдържащия се в тях глюкоманан (полизахарид, който е сходен на смолата гуар, водно разтворими фибри).

Данните от две проучвания при малки групи пациенти с диабет тип 2 (40 и 76 участници) показват, че гелът от алое намалява нивата на кръвната глюкоза на гладно за период от шест седмици проследяване. Необходими са допълнителни изследвания, които да потвърдят, че продуктите от това растение могат да подобряват гликемичния контрол. На настоящия етап, тяхното приложение не се препоръчва за лечение на диабет тип 2.

Босилекът – царствен и свещен, ароматен и целебен

Латинското име на босилека (Ocimum basilikum или sanctum) означава царско или свято растение (биле). Смята се, че Александър Велики го е пренесъл по нашите земи от Персия.

Босилекът е цар (василевс) на подправките. Използва се в средиземноморската кухня за приготвянето на „песто дженовезе” (с кедрови ядки, зехтин и сирене пармезан), за салата с домати и моцарела, зехтин и балсамов оцет (прочутата италианска „инсалата капрезе”), поръсен върху пица (свежи, цели листа) и в сосовете за спагети и други видове паста.

Прилаган е от аюрведичната медицина преди около 5000 години като „елексир на живота”. Намалява умората и подобрява настроението поради леко възбуждащото си действие. Във високи дози е токсичен.

Според едно от древните предания, това е любимата трева на бога Вишну – Тулси (в превод означава „несравнима”, „великолепна”).

В древен Рим, босилекът е бил символ на любовта (може би, защото пътят към сърцето на мъжете минава през стомаха…).

Поради свещенните си свойства, растението е било използвано за проготване на злите сили. Саксийката с босилек на домашния прозорец през лятото е добро средство срещу комарите.

Смята се, че билката стимулира инсулиновата секреция, поради което може леко да понижава нивата на кръвната глюкоза след нахранване. Изследвана е при малки групи хора с диабет тип 2.

Докато учените се наумуват, може да си приготвим инсалата капрезе (на снимката). За целта, трябва да нарежем домати на кръгчета, да наредим отгоре им нарязано на кръгчета сирене (за предпочитане моцарела), да подправим със зехтин и балсамов оцет и да поръсим със свежите листа на великолепната подправка.

* С действието на някои от растенията като: индийска кокциния, американски женшен, гимнема и момордика ви запознахме в предишните ни два броя от тази година.

Novo Nordisk