Физическото движение повишава апетита на мускулите към глюкозата


vd 01/07/2009

Аеробната физическа активност подобрява инсулиновата чувствителност на скелетните мускули, което води до повишено усвояване на глюкозата, показаха резултатите от проучване при хора с диабет тип 2 и затлъстяване, публикувани в списание Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Участниците в изследването са ходили бързо върху бягаща пътечка (третмил) в продължение на 50 минути всеки ден за период от една седмица. Натоварването е било с умерена интензивност.

При спортуващите е било постигнато намаление на нивата на кръвната глюкоза след нахранване, въпреки преустановения прием на антидиабетни таблетки. Нивата на кръвната глюкоза на гладно също са не понижили, макар и в по-лека степен.

Аеробната двигателна активност повишава чувствителността на мускулите към действието на инсулина. Поради това, те поемат и изгарят повече глюкоза, което води до намаляване на нейните стойности особено след нахранване.

По-лекият ефект върху нивата на кръвната глюкоза на гладно показва, че физическата активност не влияе върху инсулиновата резистентност на черния дроб.

Когато участниците в проучването са преминали на диетично хранене (50% въглехидрати, 30% мазнини и 20% белтъчини) в продължение на 15 дни, е било постигнато намаление на стойностите на кръвната им глюкоза и на гладно. Това показва, че балансирана диета с премерен внос на мазнини подобрява инсулиновата чувствителност на черния дроб.

Резултатите от това проучване потвърждават още веднъж, че затлъстелите сладки хора трябва да спазват балансирана диета и да натоварват редовно мускулите си, за да намалят наличните нарушения в обмяната.

Препоръки:

– За ограничаване на наддаването на тегло, повечето от хората над детско-юношеска възраст трябва да се движат в продължение на 150 до 250 минути седмично, което води до изразходване на 1200 до 2000 ккал/седмица.

– Физическа активност с умерена интензивност за повече от 150 минути на седмица може да доведе до загуба на около два до три килограма, а натоварване в продължение на 225 до 420 минути на седмица – до загуба на 5 до 7.5 кг. Подобна редукция на теглото се свързва с подобряване на метаболитните показатели (кръвна глюкоза, липиден профил, обиколка на талията).

– За поддържане на постигната загуба на тегло, някои данни показват, че човек трябва да се движи около 200 до 300 минути на седмица.

– Ако движението е съпроводено дори и от леко ограничение на енергийния внос (намален прием на калории с храната), то ще доведе до загуба на тегло.

Novo Nordisk