Евтините лекарства се отлагат


vd 01/07/2009

Предлагаме ви статията на Анна Ботинова от вестник 24 часа, публикувана в края на юни, която за пореден път показва некомпетентността на правителството, водено от БСП (бивша БКП), да се справи с проблемите на здравеопазването. Подчертали сме няколко пасажа и сме направили някои пояснения.

Kогато не разбираш нещо, по-добре не се захващай. Особено преди избори. Иначе голямата червена точка, планирана точно преди вота, става голяма черна дупка и те поглъща.

Това се получава сега с позитивния лекарствен списък, който промени из основи реда за отпускане на безплатни и намалени лекарства (напълно и частично заплащани) от здравната каса. За първи път един документ определя кои лекарства плаща касата, в какъв процент и на какви цени. Да няма търгове, договаряне, проценти и куфарчета.

Главната цел беше списъкът да намали разходите за лекарства въобще, защото у нас били най-скъпите в Европа. Сега се оказва, че ги намали относително, и то само за държавата. Другият играч – пациентът, бе изненадан с увеличено доплащане за повечето лекарства. Вече се доплаща и за безплатни лекарства.

Хората обвиняват здравната каса, тъй като са свикнали тя да определя и плаща препаратите. Тя вече се държи настрана и препраща критиките към здравното министерство с желязно алиби: законът я превърна в прост изпълнител на решения, които се вземат другаде.

Като граждани очакваме единна здравна политика и раздорът между институциите не ни интересува.

Този път отговорността не трябва да се размива, защото драмата с инсулина показа как изведнъж 60 000 души могат да останат без животоподдържаща терапия. И ако проблемът на диабетиците засега е решен, то хората с астма, болест на Паркинсон, епилепсия тепърва тръгват по мъките.

Защо стана така, че експериментът позитивно-реимбурсен лекарствен списък излезе от контрол и произведе антиматерия за хиляди хронично болни?

Важно е да се знае кой стои зад документа. Законът е предвидил с това да се занимава структура към Министерския съвет – Комисия по позитивния лекарствен списък. В нея са 12 души, назначавани от правителството по предложение на здравния министър.

Политическата битка за влизане в тази комисия беше толкова яростна, че съставянето й закъсня с месеци. След безкрайното вписване и зачертаване на имена останаха само двама експерти с реален опит в реимбурсирането на лекарства. Председателката е професор по урология и болести на мъжката полова система, сред членовете са шефовете на лекарския и зъболекарския съюз, човек от социалното министерство, шеф на ключова дирекция във финансовото министерство.

Помагат водещи имена от всички медицински специалности, разпределени в експертни комисии. Те докладват „профила” на всяко лекарство кандидат за списъка и препоръчват решение. Ценообразуването е възложено на друга комисия с шеф от МЗ. Участват десетки специалисти, положен е и е заплатен – отлично, както се говори, огромен труд.

Драматичното закъснение на готовия продукт, скандалите с производители и техническите грешки, заради които хиляди болни плащат, сочат обаче плачевно качество.

Здравната каса предупреди, че заради новия списък парите най-вероятно няма да стигнат. Здравният министър твърдо обещаваше, че със списъка цените ще паднат. После заговори за съпротива срещу въвеждането му. Днес не му се говори за лекарства. Пред микрофоните избутват новоназначената шефка на лекарствената дирекция в МЗ, която пред всяка медия казва сакралното изречение.

„Времето е твърде кратко да обясним философията на позитивния списък.” Другата мантра е: „Във всяка група са осигурени по едно-две безплатни лекарства”. Пациент, току-що платил 40 лв. за безплатно лекарство, няма да й повярва. Не е ли по-лесно просто да обяснят как да се прилага неразбираемият списък? И най-важното – кой и колко плаща над процента намаление на касата?

Произведението позитивен списък до такава степен е извън контрол, че никой не можа да предвиди днешните „грешки”. Те са предпоставени със закон и наредби, между които няма връзка. Написани са така ювелирно, че и профилираните юристи не ги четат еднозначно.

Най-големият парадокс е, че грешките могат да се поправят веднага в позитивния списък, но касата ще ги приеме чак от 1 септември. Това значи, че родителите на деца с астма цяло лято ще плащат по 40 лв. за единственото детско лекарство.

Хората с болест на Паркинсон не могат да получат най-евтиния препарат в групата. Производителят не го внася. Позитивната комисия вече го вади от списъка.

Следващият по цена препарат ще стане 100% платен от касата, но болните ще го доплащат до есента. Здравната власт може поне да намали срока за влизане в сила на поправените грешки.

Диабетиците изглеждат осигурени, но заплахата доплащане на инсулин остава.

Причината е в принципа за определяне на най-ниската цена, от която зависи съдбата на всяко лекарство. Фирмите искат групиране само за взаимозаменяеми продукти.

Принципите на позитивния списък ще се уточняват още. Зад днешните проблеми май стои нещо по-просто от сценариите за вътрешнопартийни битки и интереси. Нарича се некомпетентност. Следващото правителство трябва внимателно да реши този проблем, ако иска лекарствена политика. Ще го наложи и кризата.

Novo Nordisk