Вишните намаляват рисковите фактори за диабет и сърдечносъдово заболяване


vd 01/06/2009

Консумацията на вишни намалява възпалението, нивата на холестерола и триглицеридите и понижава кръвната глюкоза, показаха резултатите от проведено в САЩ проучване. В него са участвали плъхове, които са били хранени с млечни шейкове с високо съдържание на мазнини и захари.

Плъховете, в чиято всекидневна храна, са били добавени вишни (в количество, равняващо се на 1.5 купичка при хората), са имали по-добри липидни показатели и са натрупали по-малко тлъстини в областта на корема в сравнение с консумаралите само млечен шейк.

Вероятно обяснение са благоприятните метаболитни ефекти на вишните са съдържащите се в тях антиоксиданти от типа антоцианини. Именно антоцианините са причина за наситения тъмночервен цвят на плодчетата, които консумираме пресни, замразени, под формата на сокове или като съставка на плодови пайове и студени млечни десерти.

Вишните съдържат много повече антоцианини от черешите.

Включването на вишни във всекидневното меню е понижило нивото на два цитокина, които се свързват с риск за развитието на диабет тип 2, атеросклероза и миокарден инфаркт. Въпросните цитокини се произвеждат от мастната тъкан и водят до повишена инсулинова резистентност и възпаление в организма.

Novo Nordisk