Вирус може да отключва диабет тип 1


vd 01/06/2009

Ентеровирусите, които най-често предизвикват стомашночревни симптоми като повръщане и остра диария, могат да са причина за развитието на диабет тип 1 при децата, показват данните от две проучвания във Великобритания, публикувани през март в списанията Science и Diabetologia.

Това са първите доказателства, че вирус може да отключва автоимунната реакция към собствените инсулин-произвеждащи клетки при генетична предиспозиция към диабет тип 1. Откритието може да доведе до разработването на ваксина срещу заболяването.

До момента са известни над 100 различни ентеровируси, като инфекциите с тях са по-чести през лятото (популярно се наричат „летен грип”). Заразяването става с мръсни ръце.

Рядка генетична мутация променя реакцията на организма към ентеровирус, което намалява опасността от развитието на диабет (мутацията води до намалена активност на протеина IFIHI), показват резултатите от първото проучване.

Второто проучване е патоанатомично. Панкреасните острови на млади хора, заболели наскоро от диабет тип 1, са били изследвани за наличието на ентеровирусен протеин (vp1), който е бил открит при 60% от случаите.

Novo Nordisk