Татуировки за самоконтрол на диабета


vd 01/06/2009

Американски химици са разработили с помощта на нанотехнологии специално мастило за татуиране, което променя цвета си в зависимост от нивото на глюкозата в кръвта.

Татуировката може да бъде с размер до няколко милиметра. Тя ще улавя глюкозните молекули с помощта на наносферички. Във вътрешността на всяка такава хидрофобна сферичка се намират три вида постоянно движещи се частици – едните улавят глюкозата върху повърхността на сферичката, вторите променят цвета си, а третите са глюкоза менте.

Ако повече частици се свържат с глюкозни молекули поради хипергликемия, мастилото става жълто на цвят. Обратно – ако нивото на глюкозата в околната среда е нормално, то цветът на мастилото остава лилав. Процесът се повтаря автоматично през няколко милисекунди.

Първите изследвания на глюкозо-чувствителните татуировки при хора ще започнат до две години (в момента се тестват при мишки).

Технологията е създадена за измерване на нивото на електролита натрий при атлетите с цел да се избегне обезводняването им по време на тежко физическо натоварване. Това са натрий-чувствителни татуировки.

Novo Nordisk