Има ли билки и растения, които помагат при диабет тип 2?


vd 01/06/2009

Най-добре доказано до момента е глюкозопонижаващото действие на индийската кокциния и американския женшен (с тяхното действие ви запознахме в миналия ни брой).

Хипогликемизиращ ефект е наблюдаван също така при гимнема („захароубиец”), нопал, алое вера и момордика (данни от нерандомизирани проучвания или от изследвания с по-кратка продължителност, или с малки групи участници).

Данните за американската боровинка, млечният магарешки бодил и босилекът са по-ограничени (необходимо е да се проведат допълнителни изследвания).

Това са изводите, които направиха американски учени след проведения от тях анализ на 58 клинични проучвания, в които са били изследвани 36 билки (прилагани самостоятелно или комбинирано) и 9 витамини/минерали. В изследванията (42 рандомизирани и 16 нерандомизирани) са участвали над 4500 диабетици (повечето от тях с диабет тип 2) или хора с нарушен глюкозен толеранс (преддиабет).

Растения, които се свързат с понижаване на риска за диабетни усложнения, са Ginkgo biloba и чесън (Allium sativum). Витамино-подобното вещество алфа-липоева киселина е доказано ефективно за лечение на диабетна полиневропатия.

Част от изброените растения са подправки или храни в кухнята на средиземноморските и източните народи, други са прилагани от аюрведичната медицина (древна индийска философия за тялото, мозъка и духа като едно цяло, чиято хармония е важна за съхраняване на здравето и предпазване от болестите), трети – представляват билки, съставки на билкови продукти (чайове, тинктури) или хранителни добавки (гранули, таблетки, капсули, течен или сух екстракт от различни части на растението).

Гимнемата е известен от древността „захароубиец”

На езика хинди името на Gymnema sylvestre e gurmar („захароубиец”, разрушител на захарта, хрус, хрус – пясъчен вкус…). Листата на това пълзящо дървовидно растение, обитаващо тропическите гори на Индия и Африка, са били прилагани преди повече от 2000 години от индусите при хора с „медна урина”. Това е една от най-древните билки, използвана за лечение на захарна болест.

Според аюрведичната медицина, гимнемата разрушава сладкия вкус в устата и намалява потребността от сладки храни. Днес е установено, че това свойство на растението се дължи на съдържащите се в него гимненови киселини (гимнемозиди), които блокират усещането на езика за сладък вкус.

Тази промяна във вкусовите възприятия води до намалено желание да консумираме сладко, както и до понижаване на апетита (чувството за засищане продължава поне 90 минути). Гимнемата предпазва лакомниците да се претоварват със захар.

Екстрактът от листата (и в по-малка степен от стъблата) на гурмара има хипогликемизиращ ефект (понижава нивото на кръвната глюкоза). Механизмът за това действие на растението остава неизвестен, но се предполага, че то увеличава чувствителността на клетките към действието на инсулина (подобрява усвояването на глюкозата и намалява нуждите от инсулин), стимулира секрецията на инсулин от бета-клетките на панкреаса и подобрява обмяната на въглехидратите.

Изследвания при опитни животни (мишки и плъхове с експериментален диабет) показват, че екстрактът от листата на гурмар има възстановителен ефект върху инсулиновите острови на панкреаса (островите на Лангерханс).

Въпреки че „захароубиецът” е бил използван в продължение на векове за лечение на захарна болест, едва през ХХ век са извършени първите пилотни клинични проучвания (две до момента) при пациенти с това заболяване (в едното изпитване са участвали общо 64 човека с диабет тип 1, а във второто – 47 човека с диабет тип 2).

Част от участниците са взимали всеки ден капсули, съдържащи гимнема, в допълнение на конвенционалната антидиабетна терапия, а останалите – същите на вид на капсули, но без активно вещество в тях (плацебо).

В първото изследване резултатите са сравнени за период от шест до 30 месеца, а в другото – в продължение на половин до две години. Приемът на гимнема е бил свързан със значимо понижаване на нивото на гликирания хемоглобин и кръвната глюкоза на гладно, което показва ефективност за подобряване на гликемичния контрол.

Взимането на продукти, съдържащи гимнема, трябва да става само под лекарски контрол поради потенциалния риск за хипогликемия и евентуална нужда от намаляване на дозите на конвенционалните хипогликемизиращи средства (особено сулфонилурейни препарати и инсулин).

Гимнема не може да замести лечението с инсулин при диабет тип 1! Приложението на гимнема е противопоказано по време на бременност и кърмене поради неясно действие върху плода и бебето.

Данните от клинични проучвания за благоприятния ефект на гимнемата са много малко, за да могат да бъдат направени окончателни изводи и препоръки как да се прилагат продукти, съдържащи екстракт от това растение, както и какви са оптималните дози, които водят до най-добър ефект при минимален риск за нежелани странични действия.

Подобни продукти могат да намерят място в лечението на диабет тип 2, затлъстяване, метаболитен синдром (синдром на инсулинова резистентност) и нарушен глюкозен толеранс като допълнително средство към конвенционалната антидиабетна терапия, но са необходими още изследвания в тази област. Тези продукти трябва да бъдат стандартизирани (да съдържат 25% гимненови киселини).

Горчивият пъпеш – храна или билка?

Горчивият пъпеш, известен още като момордика (Momordica charantia), балсамова круша или горчива краставица, съдържа различни съставки, които имат понижаващи кръвната глюкоза свойства, като гликозидите мормордин и харантин (смес от растителни стероиди, които имат сходна ефективност с един от старите сулфонилурейни препарати толбутамид) и инсулин-подобният полипептид-P.

Момордиката расте в тропическите гори на Югоизточна Азия, Южна Америка и Африка и се използва като зеленчук (зрелият вариант е с жълто-оранжев цвят), който най-често се консумира под формата на пресен сок или нарязан на малки парчета (има силно горчив вкус за непривикналите чужденци). Екстрактът (полипептид-Р цинков хлорид), инжектиран подкожно, е с инсулиноподобни свойства, поради което се нарича „растителен инсулин”.

Горчивият пъпеш намалява нивото на кръвната глюкоза, повишава усвояването на глюкозата, активира производството на инсулин в панкреаса, понижава продукцията на глюкоза от черния дроб.

Може да причини тежка хипогликемия (особено в комбинация със сулфонилурейни препарати) и остра хемолитична анемия (фавизъм).

Данните от клинични проучвания при хора с диабет тип 2 са много ограничени. Липсва достатъчно информация за оптималните дози. Препарати, съдържащи горчив пъпеш, не трябва да се взимат без лекарски контрол!

Продължава в следващия брой на Клуб D

Novo Nordisk