Челюсти


vd 01/06/2009

Хората се страхуват повече да не ги атакува акула или да не загинат от самолетна катастрофа отколкото се плашат от диабета, въпреки че през 2007 година от неговите усложнения са загинали близо три милиона души в света, от челюстите на акула – общо 70 и в самолетни злополуки – 491 човека, показаха резултатите от проучване в САЩ.

Въпреки че милиони американци заболяват от диабет всяка година, само единици от тях са наясно със сериозните рискове за тяхното здраве.

„Проведохме това проучване, за да разберем защо хората не възприемат диабета толкова сериозно, колкото би трябвало да бъде”, коментират неговите автори – изследователи от американските Центрове за контрол и превенция на болестите.

На анкетата са отговори 2400 души, от които половината са посочили раковите заболявания като водеща причина за страх. Едва 3% са смятали, че захарният диабет е сериозен здравен проблем.

Това е необяснимо разминаване, тъй като от рак и от диабет умират сходно количество хора всяка година. Освен това, 10% от американците развиват диабет, а рак – 6%.

„Хората в никакъв случай не трябва да престанат да гледат на раковите заболявания с по-малко внимание”, подчертават авторите на проучването. Те трябва обаче да си създадат правилен образ за диабета – той е опасен за здравето, особено когато към него се подхожда лекомислено!

Останалите болести, от които хората най-често се страхуват, са миокарден инфаркт – 12% и болест на Алцхаймер – 11%. 16% треперят от самолетна катастрофа, 5% от токов удар, 3% от автомобилна злополука и 2% от пожар. Да не загинат от челюстите на акула се страхуват 4%, от отровни змии – 13% и 8% – от отровни паяци.

Хората имат нереални страхове за опасностите. Най-касовите филми на Холивуд в такъв случай би трябвало да бъдат тези за диабета, а не екшъните от типа „Челюсти” или „Анаконда”…

Според една наша поговорка българинът го е страх да не настине, да не се мине и от рак да не загине. От захарната болест не му мига окото – данните показват, че 75% от всички диабетици у нас са с лош метаболитен контрол!