„Западната” диета увеличава риска за сърцето


vd 01/03/2009

Пържените и осолени храни не са добри за сърцето, показаха резултатите от проведено международно проучване, публикувани в списанието на Американската сърдечна асоциация Circulation.

Хората, които са привърженици на „западната“ диета (например сутрешна закуска с пържени яйца и бекон, бухти, понички или обяд с пържени кюфтета/наденица и пържени картофи) имат с 30% по-висок риск да развият сърдечносъдово заболяване в сравнение с тези, които предпочитат средиземноморска или други видове по-лека и здравословна кухня.

Учени от Университета МакМастър в Онтарио, Канада, са изследвали с интервюта хранителните предпочитания на 16 000 хора в 52 страни през периода 1999-2003 година. Средната възраст на участниците е била от 53 до 57 години.

Около една трета от интервюираните са имали сърдечни проблеми, диабет, хипертония или висок холестерол. Останалите са били със здрави сърца и нормална обмяна.

Храните са били разпределени в 19 групи, включително зеленчуци, пресни салати, туршии, млечни продукти и десерти.

Резултатите показват, че хората, които редовно консумират пържени и осолени храни, независимо от страната в която живеят, страдат по-често от стенокардия и миокарден инфаркт.

Това показва, че здравето на сърдечносъдовата ни система зависи не само от нашата възраст или от нашите гени, но най-вече от това какво ядем редовно.

Храните не трябва да се пържат (това води до образуването на свободни кислородни радикали, а и на канцерогенни вещества). Не трябва също така и да се солят прекомерно. Освен това, по-добре е да не се сервират солница и пепелник на масата.

Novo Nordisk