Загубата на тегло е средство срещу диабет тип 2


vd 01/03/2009

Загубата на 5 до 10% от теглото и умерената физическа активност половин час поне пет дни в седмицата е най-сигурното средство за предпазване от диабет тип 2. Данните от независими едно от друго проучвания показаха, че дори взимането на противодиабетни лекарства няма толкова добър профилактичен ефект.

Спазването на тримесечна диета с ограничен внос на калории и придружена от подходяща двигателна активност води при затлъстели хора с диабет тип 2 до загуба на 10% от изходното им тегло и до намаляване на обиколката на талиите с 9 см, посочиха данните от проучване на Диабетния център „Джослин“ в САЩ.

При това, участниците в отслабващата програма са били с 10-годишна давност на обменното нарушение и с висока степен на затлъстяване (обиколки на талиите над 115 см и индекс на телесна маса 38).

За нормално тегло се приема индекс на телесна маса (ИТМ, body mass index – BMI) под 25 и обиколка на талията за европейската раса – жени под 80 см и мъже под 94 см. За наднормено тегло се приема индекс на телесна маса над 25, а за затлъстяване – над 30.

Стопяването на мазнините в областта на корема е резултирало в понижаване на нивото на гликирания хемоглобин – А1с с 0.9% (резултат, който отново е сравним с ефекта на някои от противодиабетните таблетки).

Освен това, участниците в отслабващата програма са успяли да задържат теглото си със средно 7.5% по-ниско от изходното ниво за период от една година.

Над половината от тях са продължили да спазват диетичен режим и след третия месец, което е довело до допълнителна загуба на тегло. Останалите са натрупали отново килограми, но теглото им е продължило да бъде по-ниско от това преди включването им в диетичната програма с около 2%.

Спазването на диета за период от 12 седмици е било свързано със значимо понижаване на артериалното кръвно налягане (в края на третия месец и на първата година) и на нивата на общия холестерол (в края на третия месец, като постепенно са се върнали към изходните стойности до края на първата година).

Много добра новина е, че диетичният и двигателният режим са довели до значимо увеличаване на „добрия холестерол“, като стойността му се е запазила по-висока до края на първата година. При хората с висок „добър“ (HDL, ЛПВП) холестерол не се отлагат атеросклеротични плаки в съдовете.

Програмата е била свързана и с икономическа полза – участниците в нея са се нуждаели от по-малко (или от по-ниски дози) лекарства за контрол на нарушенията в обмяната (кръвна глюкоза, артериално налягане, липидни параметри), което е довело до спестяване на пари – средно по $560 на пациент на година.

Всички са съобщили и за подобрено физическо и психично здраве (повишено самочувствие, работоспособност и настроение).

Novo Nordisk