За здравето и за бъдещето01/03/2009

България става част от международната кампания „Заедно ще променим диабета“, провеждана от фармацевтичната компания Ново Нордиск. На 6 април в София пристига подвижен информационен център за безплатно измерване на кръвна глюкоза и диабетни консултации. Пристигането му в страната ни е част от околосветския маршрут за скрининг на захарния диабет. Информационният център идва у нас от Португалия, след което се отправя към Унгария.

В нашата страна кампанията ще протече от 7 до 12 април 2009 година в София и Пловдив. На 7 и 8 април автобусът ще бъде разположен на южния паркинг на НДК пред входа на Зала 6. В Пловдив събитието ще се проведе пред хотел Новотел от 9 до 12 април.

Специалният автобус „Заедно ще променим диабета“ на Ново Нордиск започна своето околосветското пътешествие в подкрепа на Резолюцията за захарния диабет на Обединените нации през 2006 година.

Автобусът е пътуващ комуникационен център, в който всеки има възможност да се запознае със симптомите на захарния диабет, да измери кръвната си глюкоза и да получи нова и актуална медицинска информация за симптомите на коварното заболяване. Целта на инициативата е да се привлече общественото внимание върху диабета и повече хора да се запознаят с първоначалните признаци на диабета и как могат да се предпазят от него.

Под мотото „Заедно ще променим диабета“, автобусът пътува в пет континента и бе посетен от над 160 000 души. Това е една от най-амбициозните инициативи за промяна на отношението и знанията за диабета, които са предприемани досега.

Екипът на Ново Нордиск се е посветил на идеята да обучи колкото е възможно повече хора за симптомите на диабета. След като са се запознали с признаците на това заболяване, много по-голяма е вероятността хората да се замислят за начина си на живот и да променят всекидневните си навици в по-здравословна посока.

В автобуса има полезна и актуална информация за диабета, която би заинтригувала всекиго – и случайните минувачи, и хората с диабет, и медицинските специалисти.

Във всеки кът на автобуса е представена важна тема от борбата срещу диабета. Подвижният комуникационен център е оборудван с плазмени екрани и с компютри, на които се попълват тестове на тема диабет. Измерва се индекс на телесна маса и всички посетители имат възможност да се запознаят с историята на борбата срещу диабета, настоящите методи за лечение и бъдещите тенденции.

Много от случаите на диабет тип 2 могат да бъдат предотвратени чрез промяна на начина на живот към здравословно хранене и повишаване на физическата активност.

Нарастващата диабетна епидемия може да се ограничи. Да не се прави нищо не е решение на проблема. Възможно е в бъдеще Ново Нордиск да открие начин за лечение и предпазване и от диабет тип 1, и от диабет тип 2. Сега са необходими активни действия, за да предпазим нашите деца от бъдещото бреме на диабета.

Автобусът „Заедно ще променим диабета“ има определяща роля в успешното реализиране на мисията на Ново Нордиск да се насочи общественото внимание към проблемите на диабета и да се повиши желанието за промяна в отношението към това заболяване на световната общественост.

Novo Nordisk