Наднорменото тегло – новата болест на 21 век?


vd 01/03/2009

Хората с диабет тип 2 трябва да предпочитат вегетарианска диета, за да намалят своя сърдечносъдов риск, препоръчва Американската диабетна асоциация.

Двама от трима сладки хора загиват преждевременно от миокарден инфаркт или мозъчен инсулт.

Диабет тип 2 е наричан „тлъст“, защото 90% от хората, които страдат от него, са с наднормено тегло или със затлъстяване.

Тази форма на захарната болест представлява излишество на мазнини – излишество в храната, излишество в тялото, излишество в кръвта. От това излишество се развива диабет тип 2 и от това излишество умират хората с това заболяване.

В продължение на 22 седмици участниците в проучването (всичките с диабет тип 2) са спазвали вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини.

Дневното меню на вегетарианците е включвало зеленчуци, плодове, орехи, соев протеин, овесени трици, варива. Изцяло са били отстранени купешките храни, съдържащи транс мазнини.

Спазването на хранителния режим е довел до отслабване на тегло и до намаляване на нивото на гликирания хемоглобин (обективен показател за степента на дългосрочен гликемичен контрол).

Резултатите от това проучване показват, че спазването на вегетарианска диета с ниско съдържание на мазнини може да подобри метаболитните показатели при хората с диабет тип 2.

Подобна диета трябва да се провежда под надзора на диетичен инструктор – тя трябва да е балансирана и разнообразна, за да се избегне недостигът на витамини Д или E, или на калций.

Novo Nordisk