Има ли канелата благоприятен ефект върху обмяната?


vd 01/03/2009

Клинични проучвания дават противоречиви данни за възможностите на канелата да подобрява метаболитния контрол при хората с диабет.

Според някои от изследванията, редовният прием на канела може да намалява кръвната глюкоза, поради увеличеното освобождаване на инсулин. Една четвърт чаена лъжичка от подправката (Cinnamomum zeylanicum) на ден бе свързана със значимо понижаване на кръвната глюкоза, холестерола и триглицеридите при пациенти с диабет тип 2.

Смята се, че растението има биологични свойства, които наподобяват действието на инсулина – усилено усвояване на глюкозата от клетките поради активиране на инсулиновия рецептор.

Канелата се свързва и с липидопонижаващи свойства, които се дължат на потискане на активността на чернодробния ензим, наречен 3-хидрокси-3 метилглутарил коензим А редуктаза (например, медикаментите статини също са инхибитори на действието на този ензим).

Нов анализ на резултатите от пет проспективни рандомизирани проучвания не подтвърди обаче, че канелата има каквото и да е влияние върху нивата на кръвната глюкоза и холестерола при сладките хора.

Данните, публикувани в американското специализирано списание за лекари Diabetes Care, показват, че дневен прием на един до шест грама канела на ден за среден период от три месеца не оказва значим ефект върху гликирания хемоглобин (А1с), нивата на кръвната глюкоза на гладно или липидните показатели. В петте изследвания са участвали 282 пациенти и с двата типа диабет.

Все пак, авторите на анализа правят уговорката, че периодът на проследяване на участниците (максимално четири месеца) може да е много кратък, за да бъде постигнато клинично значимо понижаване на А1с при взималите канела или хранителни добавки с канела диабетици.

Възможностите на канелата да предпазва от развитието на захарна болест хората, които имат висок риск или са с преддиабетни стойности на кръвната глюкоза, са неустановени.

Латинското име на канелата е Cinnamomum zeylanicum, тъй като се смята че нейната родина е остров Цейлон. Името canella, което сме взели и ние, е италианско и означава „малка тръбичка“ поради търговския вид на растението.

През I в. от новата ера 350 гр. канела са стрували пет кг. сребро или 15 пъти по-висока цена за една и съща тегловна единица. Растението е афродизиак. Първоначално е било използвано като подправка за месо.