Има ли билки и растения, които помагат при диабет тип 2?


vd 01/03/2009

Растения, които са изследвани, и са показали известно глюкозопонижаващо действие са: Coccinia indica (индийска кокциния), Panax quinquefolius (американски женшен), Gymnema sylvestre, Aloe vera (истинско алое, столетник), смокиновият кактус Нопал, наричан още „бодлива круша“ (Opuntia streptacantha), Ocimum sanctum (босилек), гръцкият сминдух (Trigonella foenum graecum), Momordica charantia (момордика, горчив пъпеш), млечният магарешки бодил (Silybum marianum) и американската боровинка (Vaccinium myrtillus).

Има ли научни доказателства за ефективност на посочените растения (или на техните екстракти)?

Най-добре доказано до момента е глюкозопонижаващото действие на индийската кокциния и американския женшен (данни от рандомизирани контролирани проучвания).

Хипогликемизиращ ефект е наблюдаван също така при гимнема („захароубиец“), нопал, алое вера и момордика (данни от нерандомизирани проучвания или от изследвания с по-кратка продължителност).

Данните за американската боровинка, млечният магарешки бодил и босилекът са по-ограничени (необходимо е да се проведат допълнителни изследвания).

Това са изводите, които направиха американски учени след проведен от тях анализ на 58 клинични проучвания, в които са били изследвани 36 билки (прилагани самостоятелно или комбинирано) и 9 витамини/минерали. В изследванията (42 рандомизирани и 16 нерандомизирани) са участвали над 4500 диабетици (повечето от тях с диабет тип 2) или хора с нарушен глюкозен толеранс (преддиабет).

Растения, които се свързат с понижаване на риска за диабетни усложнения, са Ginkgo biloba и чесън (Allium sativum). Витамино-подобното вещество алфа-липоева киселина е доказано ефективно за лечение на диабетна полиневропатия.

Част от посочените растения са подправки или храни в кухнята на средиземноморските и източните народи, други са били прилагани от медицината Аюрведа (древна наука за здравето и дълголетието), трети – представляват билки, съставки на билкови продукти (чайове, тинктури) или хранителни добавки (гранули, таблетки, капсули, течен или сух екстракт).

Кокцинията понижава кръвната глюкоза

Индийското растение Coccinia cordifolia (C. indica) понижава кръвната глюкоза при хора с новодиагностициран диабет тип 2, показаха резултатите от проучване, проведено от учени в Института по обществено здраве и клинични изследвания в Бангалор и публикувано през ноември 2008 в списание Diabetes Care.

В проучването са участвали 60 души с диабет тип 2, които до момента са спазвали само диета (не са приемали лекарства). Половината от тях са взимали в продължение на три месеца по един грам екстракт от растението всеки ден, а другата половина са получавали плацебо (пиели са същата на вид таблетка, но без активна субстанция в нея).

Екстрактът от индийската кокциния е довел до понижаване на кръвната глюкоза на гладно с 18% и на стойностите след нахранване с 16%.

Кокцинията се консумира в Индия като зеленчук. Тя е многогодишно растение, което е прилагано от медицината Аюрведа при хора със „сладка урина“.

Според авторите на проучването, в 50 грама сварен зеленчук се съдържа същото количество активно вещество колкото в един грам екстракт.

Механизмът на хипогликемизиращото действие на C. indica е неизвестен до момента, но вероятно растението има инсулино-подобни свойства.

Предишни рандомизирани контролирани проучвания също показаха, че кокцинията подобрява значимо гликемичния контрол при болни с диабет тип 2. До момента не са известни нежелани странични действия или лекарствени взаимодействия.

Панацея ли е женшенът?

Ботаническото име на женшена Panax идва от Panacea (панацея) – „лекува всички болести“. Този растителен корен е известен като „адаптоген“ поради своите имуностимулиращи свойства – подобрява устойчивостта на организма към болести и стрес.

Прилага се при изтощение и умора (астения) – има тонизиращо и общоукрепващо действие. Подобрява физическата и умствената работоспособност, стимулира сексуалната активност (известен е и с името „мъжки корен“).

Семейството Panax включва три вида – американски, азиатски (корейски, китайски, японски) и сибирски (руски).

Според древната китайска медицина, женшенът възстановява жизнената енергия, която се губи с напредване на възрастта (корен на живота, младостта и енергичността). Поради това, най-често се прилага при изтощителни заболявания и хронични страдания.

Глюкозопонижаващото действие на женшена е изследвано единствено при хора с диабет тип 2, като в повечето от проучвания е използван американският вид (Panax quinquefolius), който е бил прилаган най-дълго за период от два месеца.

Данните показват, че P. quinquefolius може да подобрява гликемичния контрол (да намалява кръвната глюкоза и нивото на гликирания хемоглобин). Останалите два вида са по-малко изследвани.

Женшенът съдържа биологичноактивни вещества, наречени гинзенозиди (панаксозиди). Те имат хормоно-подобно действие.

Вероятно Panax забавя разграждането на въглехидратите в червата и постъпването на глюкозата в кръвта. Предполага се също така, че подобрява транспорта и усвояването на глюкозата в мускулите (увеличава инсулиновото действие и запасите от гликоген).

Женшенът може да води до хипогликемии, особено ако се прилага заедно с противодиабетни средства. Неговото предозиране може да причини хипертония, нервност, безсъние, диария и кожни обриви.

Повишава риска за кръвоизливи. Не трябва да се прилага заедно с Аспирин и антикоагуланти (варфарин) поради опасност от кървене.

Необходими са допълнителни проучвания за ефективността на женшена при пациенти с диабет тип 2.

Продължава в следващия брой на Клуб D

Novo Nordisk