Една ябълка на ден намалява риска за метаболитен синдром01/03/2009

Една ябълка на ден държи доктора далеч, гласи една стара поговорка. Данните от научно проучване потвърдиха, че консуматорите на една ябълка на ден имат по-ниско кръвно налягане и по-тънки талии…

Не сте изяли своята ябълка днес? Може би е добре да го сторите. Хората, които хрупат редовно ябълки, развивят по-рядко метаболитен синдром – съчетание от различни нарушения в обмяната, което повишава риска за диабет тип 2 и сърдечносъдово заболяване.

Резултатите от проучването показват, че консуматорите на ябълки развиват по-рядко метаболитен синдром с 27%. Освен това, те имат по-ниско систолно кръвно налягане с 36%, диастолно кръвно налягане с 30% и натрупват по-малко тлъстини в коремната област с 21%.

Ябълката (целият плод, а не сокът от него) е богата на фибри, витамини, калций и калий.

Хората, които обичат ябълки, консумират по-малко сладкиши и други, богати на мазнини и калории храни.

Метаболитният синдром, наричан още синдром Х или синдром на инсулинова резистентност, представлява съчетание от: голяма обиколка на талията (коремно затлъстяване), повишено кръвно налягане, повишена кръвна глюкоза и липидни нарушения (нисък „добър“ холестерол и високи триглицериди). Това съчетание се нарича „смъртоносен квартет“.

Хората с метаболитен синдром са по-чувствителни и към вноса на натрий (обикновена готварска сол) – прекомерното посоляване на храните води до повишаване на кръвното им налягане в много по-голяма степен, отколкото при хората с нормална обмяна.

Освен това, ограничаването на приема на сол не води при шкембелиите до толкова голямо понижаване на кръвното налягане, колкото при останалите.

Консумацията на три порции плодове и зеленчуци на ден предпазва от развитието на диабет тип 2, посочиха данните от голямо и дългогодишно проучване на медицински сестри (Nurses’ Health Study). Отново, за предпочитане е да се яде целият плод, а не да се пие 100% натурален плодов сок.

Любителите на свежите плодове и зеленчуци поначало имат по-здравословен начин на хранене, движат се по-редовно и по-рядко са пушачи.