Диабет тип 2 – болест на пристрастяването?



01/03/2009
Към захарта се пристрастяваме, подобно на наркотиците, никотина или алкохола, смятат американски изследователи от Университета в Принстън. Колкото повече сладко консумираме, толкова повече сладко ни се яде. Затова, час по час посягаме към поредното сладкишче, което бързо лапваме - искаме да изпитаме отново и отново насладата от сладкия му вкус. Сладките храни водят до освобождаване на допамин в мозъка, са показали екперименти с плъхове. Допаминът подобрява настроението. Жаждата на мозъка да получи още една доза допамин е причина да посягаме към поредното шоколадче. Развиваме захарохолизъм. Лишаването на плъховете от сладост водело до тяхното изнервяне. Те реагирали точно, както някой на който са му изяли десерта... Според авторите на експеримента, не трябва да започваме сутринта с бисквити, защото след това през целия ден ще ни се яде сладко. Пободно на всеки вид пристрастяване, и захарохолизмът се лекува по един единствен начин – трябва да спрем консумацията на сладко.