Семейните лекари удържаха първата си победа


vd 01/12/2008

След многобройни срещи с ръководството на здравната каса и с министър Евгений Желев, общопрактикуващите лекари най-после успяха да извоюват по-голямата част от исканията си. Това стана ясно от публикуваните на страницата на здравното ведомство проекти за промени в няколко наредби, които променят правилата на работа на джипитата.

Докторите настояваха да се унифицира профилактичният преглед за хората над 18 г., като в него се включат и изследвания на холестерол, триглицериди и кръвна глюкоза, което не се правеше до момента.

Според тях, по този начин ще може да се определи рискът на пациентите за развитие на хипертония и диабет, и да се вземат навреме мерки за предотвратяването им. Това вече е разрешено от министерството.

Прието е и искането джипитата да имат право да назначават някои изследвания, като мамографии и проверки на хормоните на щитовидната жлеза, без да препращат пациентите при специалист.

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари настояваше също лекарствата за хроничноболните да се изписват на три месеца, а не както сега всеки месец. В момента се подготвя нова наредба, така че и този проблем, който водеше до постоянни опашки пред кабинетите на докторите, ще бъде решен.

По основното искане – да отпадне задължението лекарите да са на разположение на пациентите 24 часа в денонощието, е постигнат компромис, каза вчера председателят на организацията д-р Любомир Киров. Решено е общопрактикуващият лекар да осигурява постоянен денонощен достъп до консултация по телефон, в амбулаторията или в дома на пациента по преценка на самия доктор.

По този начин се разрешава джипито да дава указания на пациентите дистанционно или да ги пренасочва към друг специалист. Практиката ще бъде изпробвана и с пилотни проекти в по-трудно достъпни райони, където щe се изградят структури от типа на кол центровете.