Некултурата на бързите храни


vd 01/12/2008

Една пета от хората, които се хранят редовно с бързи храни от типа МакДоналдс, Кентъки Фрайд Чикен и Бъргър Кинг, натрупват за шест години допълнителни девет килограма тегло.

Живеещите около заведения за бързо хранене от посочените вериги имат по-висок риск за затлъстяване с 20% и за диабет тип 2 с 23%. Поради това, подобни ресторанти не трябва да се разполагат в гъсто населени зони, смятат авторите на проучване в Калифорния, САЩ.

В развитите държави, клиентела на веригите за бързи храни е простолюдието – хората от ниските и необразовани социални слоеве.

Основният проблем за българите е затлъстяването (наред с тютюнопушенето и пиенете на алкохол). Очевидно това не ни прави впечатление, след като МакДоналдс се намира дори и до Националния дворец на културата в столицата ни…