Витамин Д предпазва от диабет тип 1


vd 01/10/2008

Кърмачетата, които получават добавки с витамин Д, развиват по-рядко диабет тип 1 по-късно през живота си, показаха резултатите от проучване. Женската кърма има ниско съдържание на витамин Д, поради което педиатрите препоръчват естествено хранените бебета да получават добавки с този витамин.

Данните от проследяването на деца и юноши до 15 години посочват, че приемът на витамин Д в кърмаческа възраст води до намаляване на честотата на диабет тип 1 с 29%. Най-добър защитен ефект е бил наблюдаван в групата, в която витамин Д е даван като добавка или с адаптирано, обогатено на витамина, мляко на възраст от 7 до 12 месеца.

Това са първите данни, които показват толкова убедителен защитен ефект на „слънчевия витамин” срещу развитието на диабет тип 1, въпреки че механизмът за това е неизвестен.

Дефицитът на витамин Д може да бъде едно от обясненията защо северни държави (например Финландия и Канада) имат най-висока честота на диабет тип 1.

Витамин Д се синтезира в кожата при излагането й на слънчева светлина, както и се съдържа в рибата, пълномасленото (или обогатеното) мляко, яйцата.

Той има благоприятен ефект върху костите. Свързва се с превенция на раковите заболявания и множествената склероза (за която се предполага, че също е автоимунно заболяване, което има по-висока честота в северните държави).

Витамин Д по всяка вероятност участва в нормалната функция на имунната система. При диабет тип 1 тази система реагира погрешно и атакува инсулин-произвеждащи клетки на собствения панкреас.