Спазвайте солидарно диета с вашите съпрузи


vd 01/10/2008

Шегата, че бракът представлява двама врагове под един юрган не е вярна! Данните от проучване в САЩ показаха, че когато единият съпруг спазва диетичен режим с цел да контролира теглото си поради диабет тип 2 и затлъстяване, режимът се спазва солидарно и от другия.

Ако се поставите на диета, защото имате наднормено тегло, диабет тип 2 и други сърдечносъдови рискови фактори, то здравословна промяна в начина на хранене ще предприеме и вашият съпруг (или съпруга). А това означава, че може да го предпазите от развитието на захарна болест и сърдечносъдово заболяване…

Обикновено нездравословният и заседнал начин на живот се води от двойката партньори поради създадените общи навици и сядането около една и съща трапеза.

Затова, когато (поради здравни проблеми) единият съпруг трябва да намали преяждането с висококалорични храни, консумацията на алкохол, сладкиши и мазни деликатеси и да увеличи приема на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, нетлъсто месо и нискомаслени млечни продукти, това води до съответните промени в начина на хранене и на неговия спътник в живота.

Данните от проучването, в което са участвали над 350 семейни двойки, потвърждават, че интервенцията за промяна в стила на живот (диетичен режим и редовна физическа активност) при съпруг или съпруга със затлъстяване и диабет тип 2 води до по-голямо вталяване и на другия – средна загуба на около 2.1 кг в повече в сравнение с двойки, които не са участвали в програмата.

Novo Nordisk