„Сладкото сърце” не трябва да се прехранва с калории


vd 01/10/2008

Ограничаването на калорийния (енергийния) внос удължава живота. Вероятно, повечето от вас са запознати с този факт.

Диабет тип 2 е заболяване на излишеството на мазнини – мазнини в храната (наситени и транс), мазнини в тялото (коремно затлъстяване), мазнини в кръвта (повишен холестерол и триглицериди)…

Малко проучване, проведено в Холандия, показа че нискокалоричните диети не само, че подобряват метаболитния контрол при хората с диабет тип 2 и затлъстяване, но и дейността на техните захаросани сърца.

В проучването са участвали 12 уяли се диабетици на средна възраст, които са били поставени на нискокалорична диета и е трябвало да се движат всеки ден.

След 16 седмици (четири месеца) участниците са загубили средно около 8 килограма от теглото си и няколко сантиметра от обиколките на талиите си.

В резултат на това, нивото на гликирания хемоглобин (показател какво е било средното ниво на кръвната глюкоза през изминалите три месеца) почти се е нормализирало и инсулиновата чувствителност се е подобрила (спазващите диета не са имали повече нужда от лечение с външен инсулин).

Инсулиновата чувствителност отразява желанието (апетита) на мускулите да усвояват глюкозата от кръвта и да я използват за гориво. Човек започва да чувства приток на енергия (сила), подобрява своята физическа активност, трудоспособност и настроение.

При инсулинова резистентност, мускулите плуват в глюкоза, но не могат да я използват за гориво. Поради това, те нямат достатъчно енергия, за да работят. Стават лениви и отпуснати. Чувстваме се отпаднали, нямаме сила. За да се преодолее проблемът, или трябва да стопим част от излишните телесни тлъстини, или трябва да взимаме лекарства (таблетки, които подобряват инсулиновата чувствителност, или външен инсулин).

При участниците в проучването, ограниченият прием на калории е довел до понижаване на нивото на С-реактивния протеин и на артериалното налягане (с цели 26/10 милиметра за горната и долната стойност).

Хората с повишено ниво на С-реактивен протеин (показател за възпаление) не само, че заболяват по-често от диабет тип 2, но и имат по-голяма честота на миокарден инфаркт.

Понижаването на артериалното налягане с 10/5 мм намалява риска за сърдечносъдови заболявания при сладките хора. Постигнатото от диетата намаление от 26/10 мм е отлично постижение!

Друга добра новина от холандското изследване е, че спазването на диета води до понижаване на триглицеридите (вид мазнини) в кръвта. Хората с диабет тип 2 често имат високи нива на триглицериди.

При затлъстяване в мускулите се натрупват триглицериди (мазнини). При излишество на тези мазнини, мускулните клетки отказват да използват глюкозата за енергия (развиват инсулинова резистентност, както обяснихме по-горе в статията).

Нискокалоричната диета не само, че е довела до понижаване на нивото на мазнините в кръвта (благоприятен ефект за съдовете!), но и до намалено отлагане на триглицериди в сърдечния мускул. Този факт е бил доказан със специално образно изследване, наречено протонна магнитно-резонансна спектроскопия.

Как се отразило това на сърцето? Релаксацията на сърдечния мускул след всяко съкращение се е подобрила, което е довело до увеличен приток на кръв и по-добро напълване на камерите.

Когато сърдечният мускул (миокард) не релаксира добре след всяко съкращение, се развива сърдечна недостатъчност. Хората с диабет тип 2 имат по-висока честота на сърдечна недостатъчност в сравнение с останалото население.

Продължителното ограничаване на калорийния внос при пациентите с диабет тип 2 води до намаляване на триглицеридите в миокарда, което се отразява благоприятно на неговата дейност, смятат авторите на проучването.

С други думи, приемът на по-малко калории с храната не само, че подобрява работната способност на скелетните мускули, но и на сърдечния мускул. Данните от проучването бяха публикувани през септември в авторитетното лекарско списание Journal of the American College of Cardiology.

Диета, диета и пак диета, е спасението при затлъстелите хора с диабет тип 2. Приемът на много калории се отразява пагубно на сладкото и затлъстяло сърце…

Novo Nordisk