Пази сърцето си!


vd 01/10/2008

Национална програма „Протекция” стартира през февруари 2008 с цел превенция и профилактика на сърдечносъдовите рискови фактори и заболявания. Тя се провежда със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.

Целта на програмата е да информира за рисковите фактори за сърдечносъдово заболяване, да запознае с начините за профилактика и да осигури консултация на пациенти със съмнение за сърдечносъдов риск.

През периода февруари-юни са проведени акции за изследване на сърдечносъдови рискови фактори във водещи аптеки в София и други големи градове в страната – Варна, Бургас, Велико Търново и Пловдив. Над 5300 души, от които 65% жени и 35% мъже, са били анкетирани в 109 аптеки, като най-много участници са били на възраст 56-65 години.

В анализа са включени данните при 4224 души. Какво показват резултатите? Над 40% са с наднормено тегло и затлъстяване (висок индекс на телесна маса). Почти всеки пети е с висок холестерол, като допълнително 39% не знаят своите стойности.

Всеки втори (51%) е с високо артериално налягане, 13% са с диабет, 34% са със сърдечносъдово заболяване и 66% са с повишен сърдечносъдов риск.

Наред с това, всеки втори не се движи редовно и не спортува въобще, а всеки четвърти пуши поне по половин кутия цигари дневно. С фамилна обремененост за сърдечносъдово заболяване са цели 60%!

Равносметката? Българинът не е запознан достатъчно с методите за профилактика на сърдечносъдовия риск, не води здравословен начин на живот, не се стреми да ограничи сърдечносъдовите рискови фактори, не е склонен да промени вредните си навици (заседнал начин на живот, консумация на висококалорични храни, тютюнопушене). Пей, сърце!

На уебсайта на програма „Протекция” (www.protekcia.com) може да намерите информация за сърдечносъдовите заболявания и последиците от тях, информация за диагностика и профилактика на сърдечносъдовия риск, калкулатор за изчисляване на индивидуалния сърдечносъдов риск, новини, онлайн форма за въпроси към спецалисти.

За резултатите от изследването в Бургас ви информирахме в предишния ни брой (виж на стр. 2 статията Бургазлиите не пазят сърцето си!). Данните за Варна може да намерите онлайн (www.infovarna.com/news_pics/Rezultati_Prouchvane_Varna.ppt), но те съвпадат с общите за страната.