Хъркането и диабет тип 2 вървят заедно01/10/2008

Хората с диабет често хъркат по време на сън, а хъркащите често имат метаболитни нарушения (затлъстяване и повишена кръвна глюкоза). Затова, при всеки човек с тежко хъркане (обструктивна сънна апнея) трябва да се търси диабет, а всеки диабетик тип 2 – да се изследва за това най-често нарушение на съня.

Обструктивната сънна апнея (ОСА) е състояние, при което е затруднено преминаването на въздуха през носа и гърлото. Нарушението води до хъркане и спиране на дишането (непоемане на въздух, паузи) по време на сън. Тези паузи могат да се повтарят десетки пъти на нощ. Повишаването на нивото на въглеродния двуокис в кръвта води до дразнене на дихателния център в мозъка – спящият се събужда, поема волево въздух и отново заспива.

Нарушеният сън е причина за умора, сънливост и намалена работоспособност през деня (влошена концентрация на вниманието). Хъркащият страда по-често от депресия, намалено липидо и проблеми с потентността. Недостигът на кислород (в следствие на дихателните паузи) предразполага към развитието на сърдечносъдови заболявания.

ОСА е честа причина и за влошаване на контрола на кръвната глюкоза.

Мъжете, активните пушачи и хората със затлъстяване хъркат по-често и по-тежко. Проблемът може да се намали ако се избягва спане по гръб или по време на сън се използват обдишващи апарати с позитивно налягане.

Загубата на тегло, ограничената консумация на алкохол и отказът от тютюнопушене могат да намалят хъркането.