Експерименти с хора с тежки увреждания


vd 01/10/2008

Освен че си плащаме нерегламентирано („на ръка”) за лекарски преглед и лабораторни изследвания, някои плащат и за нерегламентирани (незаконни) медицински дейности.

В Клиниката по неврохирургия на Столична многопрофилна болница „Св. Иван Рилски” за периода февруари-юни са били извършени 44 трансплантации на автоложни стволови клетки без документи и методика за тяхното провеждане. Инвалиди с тежки и неизлечими неврологични увреждания, в следствие на травми на нервната система, инсулт, болест на Паркинсон или множествена склероза, са давали по 2000 до 3900 лв. за да бъдат лекувани.

Трансплантацията на автоложни стволови клетки при пациенти с неврологични заболявания е нарушение на законовата регулация и представлява престъпление по смисъла на чл. 349 от Наказателния кодекс, което се наказва с лишаване на свобода от три до пет години, когато е извършено с користна цел (лично облагодеталстване).

Представлява и нарушение на Закона за здравето чл. 79 за използване на неутвърдени от медицинската наука и практика методи и технологии.

Поради липсата на научни и клинични данни, както и на публикувани доказателства в световен мащаб, че трансплантацията на стволови клетки при пациенти с неврологични заболявания е ефективна, то прилагансето на метода при подобни случаи не е лечение, а експеримент с хора*.

Идеологът на „оздравяването” д-р Йозеф Менгеле е провеждал опити с неизлечимо болни и тежко увредени хора, поради което бе наказан за престъпление спрямо хуманността. Неговите „пациенти” поне не са плащали за извършваната медицинска дейност…

В нашия случай зам.-министърът на здравеопазването Матей Матеев чрез много възрастната си майка и детето си е притежавал собственост в медицинския център и лаборатория, които са „експериментирали със здравето” на отчаяни пациенти, но и са били добре платени за това.

И за разлика от д-р Менгеле, осъден от съда за военнопрестъпници в Нюрнберг, засега д-р Матеев само се разследва от прокуратура, ДАНС и Икономическа полиция…

*Трансплантацията на хемопоетични стволови клетки е с доказана ефективност само при злокачествени заболявания на кръвта

Novo Nordisk