Диабетното обучение намалява хоспитализациите с над една трета01/10/2008

Обучението на пациентите с диабет (групово или индивидулно) от диетичен инструктор води до намаляване на необходимостта от хоспитализации и понижава болничните разходи, показаха резултатите от проучване в САЩ.

Самоконтролът е крайъгълен камък в модерните диабетни грижи. Подкрепата и усилията за подобрявяне на познанията и уменията на пациентите да се справят сами със заболяването е основна задача на здравната система и на здравните професионалисти.

В проучването са участвали близо 18 500 пациенти с диабет, които са били наблюдавани за период от средно 4.7 години. Регистрирани са били общо около 32 000 хоспитализации за това време.

Сравнението е показало, че една трета по-малко от участниците, при които е било проведено системно обучение (групов курс или индивидуални съвети от диетичен инструктор или от диабетна сестра), са имали нужда от болнично лечение.

Това е довело до намалени разходи за хоспитализация със средно $11 500 на всеки обучен диабетик след изключване на влиянието на възрастта и наличието на други болести.

Обучението от диетичен инструктор води до най-голямо намаление на хоспитализациите и болничните разходи при хората с диабет, смятат авторите на проучването.

Предлагането на този вид здравна услуга в извънболничния сектор може да бъде високоефективно за здравната система, е основният им извод.

Защо диетичният инструктор (нутриционистът) играе толкова важна роля? Защото храненето ангажира доста голяма част от вниманието на „сладките хора”.

„Какво мога да си хапвам; хапнах си добре; хапвам си дори сладко; почти нищо не хапвам, но всичко ми се лепи; животът е толкова кратък – от всичко ли трябва да се откажа; колкото и да спазвам диета, като няма спокойствие; диабетът е царска болест – трябва ям месо; аз не съм дебел, просто такава ми е натурата; забранено ми е всичко сладко; кажи на лекарите какво обичаш, та да ти го забранят; спазвам стриктно диета, всичко е от стреса”… са част от типичните фрази в речника на диабетика.