Световен диабетен ден 2008


vd 01/08/2008

На 14 ноември тази година символът на Брюксел – Манекен Пис ще бъде облян в синя светлина. В син цвят ще светят също така къщата на д-р Фредерик Бантинг в канадския град Лондон, фонтанът на Женева (Же-До) в езерото Леман, дворецът Хофбург във Виена (и шадраваните пред него), няколко стотин културни и архитектурни забележителности на нашата водна (синя) планета…

Статуята на пишкащото момченце-символ на Брюксел (а и другите водни символи) показват нагледно един от основните признаци на диабета – честото уриниране. Манекен Пис ще бъде облечен на 14 ноември тази година и в специален костюм по предложение на Международната диабетна федерация (МДФ). На 14 ноември – рожденния ден на откривателя на инсулина Фредерик Бантинг, Манекен Пис ще бъде едно малко момченце с диабет тип 1.

Световният диабетен ден тази година е посветен на децата и юношите с диабет в света.

Целта на 24-месечната кампания на МДФ, започнала през 2007 година, е да се намали невежеството по отношение на сигналните признаци на диабет тип 1 (често уриниране, силна жажда, повишен глад, отслабване на тегло, умора, загуба на интерес към игрите, гадене и коремна болка).

Разпознаването навреме на тези признаци ще намали случаите с диабетна кетоацидоза (метаболитна катастрофа) поради неразпознаване навреме на диабет тип 1 и объркването му с грип, стомашночревни инфекции, пневмония или дори с остър апендицит.

И в развитите страни 25 до 40% от новите случаи с диабет тип 1 продължават да се диагностицират едва по повод на възникнала диабетна кетоацидоза. В развиващите се страни това остро усложнение на нелекувания с инсулин диабет тип 1 продължава да завършва фатално.

Опознайте признаците на диабета! Нито едно дете на планетата не трябва повече да умира от диабетна кетоацидоза поради това, че не разпознаваме проявите на диабета навреме, е призивът на МДФ.

От диабет тип 1 може да заболее всяко едно дете, на всяка една възраст. Всеки ден на планетата се диагностицират по 200 нови случаи.

Честотата на заболяването се увеличава с 3% на година сред детско-юношеската популация, но с 5% при децата в предучилищна възраст.

Кампанията има за цел да промотира и принципите на здравословния стил на живот, за да се намали затлъстяването при децата и юношите и излагането им на повишен риск за развитието на диабет тип 2.

Статуйката на голото момченце е поставена в Брюксел през 1619 г. За първи път Манекен Пис е облечен в пищен костюм от френския крал Луи ХV през 1747. След това Манекен Пис е бил с премяна като Елвис, Моцарт, Дядо Коледа, с военни доспехи, със спортен екип…

На 13 януари 2007 той се превърна и в българско сурвакарче.

За Манекен Пис се разказват какви ли не истории.

Според една от тях, малкият син на богат жител на Брюксел изчезнал и бащата се зарекъл да постави статуя от бронз на мястото, където го намери, и то в каквато поза го завари. Когато го открили, малчуганът пишкал до едно дърво.

Според друга легенда, градът бил под обсада, а вражеската армия смятала да взриви крепостните стени, но едно момченце ги видяло отгоре и се изпишкало върху запаления фитил. Това решило битката в полза на Брюксел.

Novo Nordisk