Социалистическото правителство продължава да бави здравните реформи


vd 01/08/2008

Здравната вноска ще се повиши на 8% от 2009 г., като допълнителните 2% ще се осигуряват от държавния бюджет и ще отиват отново в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), заяви в края на юли министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Той каза, че все още няма яснота кога и как частните здравни фондове ще бъдат допуснати да конкурират касата. За целта трябвало да се проведе обществен дебат. Така министърът върна за обсъждане темата за демонополизацията на касата, която изглеждаше решена от коалицията.

Премахването на монопола на здравната каса беше едно от условията на ДПС, за да подкрепи реформите в сектора. Хората на Доган настояват допълнителните пари от увеличението на вноската да отиват в частните здравни дружества.

„Категорично ще има демонополизация. След гласуването на вота на недоверие към правителството в сряда ще се съберем и ще решим точно как да стане това,“ заяви Йордан Цонев, зам.-председател на ДПС и член на работната група, подготвяща реформите.

Депутатът обясни, че има няколко варианта за гарантиране на конкуренция в осигуряването, като спорът е да има ли гратисен период или монополът на касата да падне веднага още от догодина. Готови сме и с необходимите законопроекти, ще ги внесем за гласуване още в началото на септември, допълни той.

В проектобюджета за здравеопазване за 2009 година са предвидени 4.2% от брутния вътрешен продукт (БВП), информира още министър Желев. За тази година за сектора са отделени 4.3% от БВП, което означава, че въпреки гръмкото обявяване на здравеопазването за приоритет на правителството, секторът отново ще остане недофинансиран.

Според министъра обаче догодина парите ще се увеличат с 350-400 милиона лева поради очакванията за по-висок брутен вътрешен продукт. Аз ще настоявам да бъдат отпуснати допълнително поне още 200 милиона лева за здравеопазване, каза Желев. При встъпването си в длъжност той обещаваше да се пребори за 5% от БВП за сектора.

На срещата на тройната коалиция в Банско Желев е предложил практически нова здравна политика. Идеята му е бюджетът да финансира няколко програми за профилактика и лечение на обществено значими заболявания. По думите на министъра за следващите пет години ще бъдат отпуснати 500 милиона лева за тази цел.

За 2009 не се планира намаляване на основния пакет, финансиран от здравната каса, каза още Желев. В средата на октомври се очаква да е готова здравната карта, която предвижда преструктуриране на лечебните заведения. Тя ще бъде задължителна. Ще се закриват хирургични и родилни отделения, които не отговарят на стандартите.

Не може в една болница да има под 400 раждания или по-малко от хиляда операции, а да имат такива клиники, обясни той. Самото преструктуриране ще продължи между 5 и 7 години, смята той. Според него формулата „пари срещу реформи“, която беше анонсирана от финансовия министър Пламен Орешарски, вече не е актуална. По думите му по-добре е да се въведе нова формула – „пари и реформи“, за да може да се осигури преструктурирането.

Здравното министерство е готово и с програма за наследствени генетични и редки заболявания, която предвижда да се изследват по 80 000 бременни жени в страната всяка година, каза министър Желев. Програмата ще струва 20 милиона лева и е разработена за период от пет години.

През септември ще е готова и програмата за онкологичните болести, за която ще са необходими 250 милиона лева По думите на министъра за 10 години страната ни губи един средно голям град от жени във фертилна възраст. Затова програмата предвижда 240 000 млади жени да се имунизират срещу рак на шийката на матката.

Одобрена е и програма за денталното здраве на децата, за която ще бъдат осигурени 1.5 милиона лева Предвижда се също да бъдат създадени центрове за инвазивна кардиология в Стара Загора и Плевен. За профилактиката на СПИН и туберкулоза от Глобалния фонд на ООН са отпуснати над 80 милиона лева извън бюджета, похвали се Желев.

Novo Nordisk