Ходене по мъките ли ще e продължаването на лечението с инсулинови аналози?


vd 01/08/2008

Според допълнението в документа на НЗОК «Критерии за провеждане на инсулиново лечение при болни със захарен диабет», влязъл в действие от 16 юни 2008, лечението с инсулинови аналози и аналогови инсулинови смеси се продължава, ако е достигнат минимален ефект на понижаване на гликирания хемоглобин с поне 1% през периода на лечение с инсулинов аналог/аналози, считано от 01 февруари 2008 г. (възраженията на Българското дружество до ендокринология по повод на този абзац публикуваме на стр. 7 в броя).

Разговаряме по темата със Светла Първанова, която живее от дълги години с диабет тип 1.

– Какво ще споделите за наболелия проблем със Здравната каса?

– Бих искала да задам въпрос на Здравната каса: как може един диабетик с лабилен диабет, какъвто в случая съм аз, при който стойностите на кръвната глюкоза могат да паднат до 1.7 и после да скочат до 20, да отговори на този критерий?

За да самоконтролирам нивото на кръвната си глюкоза, НЗОК ми отпуска 150 броя тест-ленти на година. Дали са достатъчни? През ден да правя по една проверка, пак не могат да ми стигнат. Като имате пред вид, че съм твърде опитна, защото имам дълъг стаж на болна и съм стриктна по отношение на диетата. Обучена съм много добре как да спазвам хранителен режим и да си дозирам инсулина.

Ако имам достатъчно тест ленти, ще мога по-добре да контролирам кръвната си глюкоза, което да доведе до намаляване на гликирания хемоглобин. Как иначе може да стане това?

Критериите на касата може би са добри, но за българския диабетик са неизпълними.

– Страхувате ли се от хипогликемиите?

– Аз нямам субективното усещане за тях. Както вървя, така мога да падна на улицата. Като заспя, мога да изпадна в хипогликемична кома.

Моето пожелание е касата да ни отпуска по-голям брой тест-ленти. Така ние, диабетиците, ще се контролираме по-често и по-резултатно.

И нещо дребно, но не е заяждане, а просто искам да обърна внимание на фактите. Не знам дали всички диабетици са го отчели за себе си, че когато ни изписват тест-лентите всяка година и на пет години ни сменят глюкомерите, го правят винаги с един ден по-късна дата.

Тази година примерно съм взела на 22 март тест лентите, догодина ще бъде на 23. По същия начин става и с глюкомерите. По един ден по-късно, правите ли сметка, че така хиляди диабетици са ощетени? Би трябвало щом е било на 22 март сега, догодина също да бъде на 22.

Според една госпожа, която е чиновничка, а не лекар, диабетиците в България с инсулинови аналози източвали Здравната каса.

Моето мнение, че на касата й струва много по-скъпо като лекува усложненията ни и да плаща за хемодиализа или за лечение на ретинопатиите, или за ампутации, отколкото да ни поддържа системно нормално.

– Какво ви е впечатлението за ендокринолозите, които ви лекуват и наблюдават?

– Благодарна съм на тези истински специалисти и хора. Лекувам се в Клиниката по ендокринология, Александровска болница. Всички са много внимателни и съм им признателна.

Аз съм ходила и в Здравната каса, пак по повод на инсулин. Условията в касата не са като условията в клиниката тук.

Ако дойде някой случаен външен човек в Ендокринологията, при това е водеща клиника, ще се изненада как всички лекари буквално са набутани в бившата шеста стая за пациенти. И това са лекари, доценти. Там правят ехографии, на всичко отгоре мазилката на тавана пада върху бюрата на лекарите.

Никой не работи при такива условия обаче в Здравната каса. Ходила съм в касата и всичко може да се определи наистина с думата „луксозно“. Много от нас са на мнение, че там работят бездушни чиновници. И като говорим за обучение, може би те наистина трябва да се обучат и да научат какво е лабилен диабет. Поне да вземат компетентното мнение на специалисти-ендокринолози.

За тези 41 години с диабета съм научила проблемите на болните. Това, че ние не успяваме да поддържаме желания гликиран хемоглобин, не значи че не спазваме режима или че не се лекуваме…

– Какво ви тежи най-много с тази болест?

– Хубаво е, че ме попитахте, за да формулирам основния си въпрос – как да се чувствам пълноценен човек? Искам да работя нормално. Но за да стане това, аз искам и да се лекувам качествено.

Сега не правя хипогликемии, но аз знам как съм се чувствала с предишния инсулин. Как мога да стана и да отида на работа, след като съм била в тежка хипогликемична кома?

В интерес на истината, аз не отсъствам от работа. Ако се лекувам, се лекувам само когато съм в отпуска. В другото време…

Надявам се, че няма да се стигне до решение да ни вземат инсулиновите аналози.

Казвам го с голяма болка и съчувствие към страдащите от диабет. Трябва да се обединим, за да можем да се борим резултатно. Как така касата решава „аз не давам вече този вид инсулин – от утре ще се лекуваш с друг“. Ама това не го решават ендокринолозите, а в касата не са специалисти.

– Разкажете нещо за себе си.

– Учителка съм по биология във Враца. За съжаление, съм оставена да работя на половин работен ден. А нямам проблеми с работата и искам да бъда пълноценен човек и учител. Сред моите ученици също има деца с диабет. Аз винаги съм се отнасяла със съчувствие към тези ученици, без да показвам някакво покровителствено или специално отношение.

Наталия ВЕЛИЧКОВА

Novo Nordisk