Средиземноморската диета е източник на здраве


vd 01/06/2008

Средиземноморската кухня, богата на зеленчуци, пресни плодове и зехтин, предпазва от сърдечносъдово заболяване, включително от миокарден инфаркт, но ново проучване, показа, че може също така да спира и появата на диабет тип 2.

Хората, които следват стриктно този стил на хранене, имат с 83% по-ниска честота на диабет тип 2, посочват данните от изследването SUN, публикувани през май в British Medical Journal. Дори умереното й спазване, понижава риска с 59%.

„Не очаквахме толково голямо намаление“…, коментират изследователите от Университета в Наварра, Испания.

Според Световната здравна организация, днес има около 180 милиона души с диабет, като се очаква техният брой да се удвои до 2030, тъй като все повече нации възприемат западния стил на живот и хранене.

Около 90% от сладките хора на планетата са с тип 2 диабет в резултат на затлъстяването и прехранването с мазнини, калории и рафинирани въглехидрати. Това нарушение на обмяната е отговорно за 6% от смъртните случаи в света.

В проучването са участвали над 13 000 бивши студенти във висши учебни заведения, на средна възраст 38 години, които са били без установен диабет в началото.

Доброволците са попълнили подробни въпросници за вида храни, които консумират най-често и в най-голямо количество (в списъка са били включени 136 вида), както и за начина им на домашно готвене. Деветобална система е оценила степента на придържане към средиземноморския тип на хранене – ниска (под 3 точки), умерена (3-6 точки) и висока (7-9 точки). Контролни медицински прегледи са били провеждани на всеки две години за оценка на въглехидратната обмяна.

Две точки по-висока оценка е била свързана с намаляване на риска за появата на диабет тип 2 с 35%.

Хората, които са били привърженици на средиземноморската кухня, са консумирали повече пресни зеленчуци и плодове, риба, маслинено олио, ядки (орехи) за сметка на по-малко червено месо, високомаслени млечни продукти и готови храни с високо съдържание на захар, наситени мазнини и калории.

За период от средно четири години 40 човека от участниците в изследването са заболели от диабет. Защитното действие на диетата е било по-изразено при по-възрастните и при доброволците със семейна предразположеност към диабет тип 2, с по-висок индекс на телесна маса и повишен енергиен внос – група, която е изложена на риск за появата на нарушение във въглехидратната обмяна.

„При хората с повишен риск за диабет тип 2 – спазването на средиземноморска диета може да изиграе важна защитна роля“, е посланието на проучването SUN (SUN в превод на български означава СЛЪНЦЕ).

За разлика от западния стил на хранене, средиземноморската диета включва:

– висок внос на разнообразни зеленчуци (домати, чушки, патладжани, краставици, лук, броколи, аспержи, артишок, гъби), листни зеленчуци (салати, спанак) и тревисти подправки (босилек, риган, каперси); пресни за сезона плодове; ядки (орехи, бадеми, сусам, шамфъстък, кедрови семки); пълнозърнест хляб, паста, полента (качамак), булгур, варива; маслинено олио; чесън

– всекидневна консумация на кисело мляко и бяло сирене (за предпочитане нискомаслени варианти)

– редовна консумация на риба (задушена или на скара)

– по-нисък внос на нетлъсто червено месо (агнешко, телешко) и на сварено пиле

– много нисък внос на твърди сирена (използват се ситно настъргани за подправяне на пастата)

– умерена консумация на сухо вино (80-125 милилитра), което се пие заедно с храната

– пиене на вода по време на хранене и за утоляване на жаждата

Тази диета е бедна на наситени мазнини и не съдържа транс мазнини. Полиненаситените мазнини се осигуряват от ядки, зърна и риба, а монононеситените – от маслиненото олио (и авокадо).

Киселото мляко и пресният плод са най-честият десерт. Всеки ден се консумират пресни плодове.

Маслиненото олио (зехтин) е главният източник на мазнини – той се използва в салатите и за готвене.

Мазнините осигуряват 25 до 35% от общите дневни калории, но наситените мазнини – само 7-8% от целия енергиен внос.

Консумират се до четири яйца на седмица (в тази бройка се включват и тези, които са използвани в печива или в други ястия).

Диета с подобно съотношение на мазнини и холестерол се прилага от лекарите при хората с липидни нарушения (висок лош холестерол). А, в средиземноморските страни е традиционен начин на хранене, който доказано предпазва от хронични заболявания (сърдечносъдови, диабет тип 2, атеросклероза, деменция, рак, депресия…). Този факт потвърждава, че тези заболявания са свързани с начина на живот.

Спазването на средиземноморска диета постигна с 30% по-нисък риск за сърдечносъдови заболявания в проучване, проведено в Австралия при над 40 000 мъже и жени със диабет тип 2 на възраст от 40-69 години. Освен това, диабетиците, които са се придържали най-стриктно към този стил на хранене, са имали със 79% намалена смъртност от исхемична болест на сърцето в сравнение с тези, които са се хранили по западен маниер.

Средиземноморските ястия включват палитра от цветове и букет от аромати. Народите в този географски регион се гордеят с израза: „Topos y Tropos“ – „Мястото определя начина, маниера“…

Този тип кухня осигурява всичките необходими хранителни вещества, витамини и антиоксиданти, помага за поддържане на теглото, за контрола на холестерола и кръвната глюкоза, намалява риска за сърдечносъдови заболявания. Подобна диета е източник на здраве и дълголетие. Нейните съставки са узряли на слънце и са продукти на природата, а не на индустрията…

Средиземноморската диета (Med diet) съдържа мононенаситени мазнини (маслинено олио), зеленчуци, зелени салати, плодове, ядки, зърна, риба за сметка на по-малко месо, месни и високомаслени млечни продукти.