Не се подвеждайте от рекламата на Dialevel!01/06/2008

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) предупреди за пореден път, че рекламирането на хранителни добавки като лекарствени продукти е подвеждащо, спекулативно и особено опасно в някои случаи.

Повод за изявлението е промоцията на хранителната добавка Dialevel, за който се твърди, че представлява „уникална комбинация за регулиране на кръвната захар“.

Лечението на захарния диабет е изключително ориентирано към конкретния пациент и неслучайно се контролира строго от лекар.

Риск за много от пациентите ще е да се предоверят на този продукт и да изоставят официалното лечение с всички сериозни последици от това за един диабетно болен.

Риск за друга част от пациентите са възможните взаимодействия на този продукт с лекарствата, които болният от диабет обичайно приема и евентуално достигане на критично ниски стойности на кръвната глюкоза.

Продуктът Dialevel не е преминал разрешителен режим като лекарство, въпреки че съдържа алфа-липоева киселина, която отдавна се влага в лекарствени продукти и в препоръчваната дневна доза се доближава до лечебната, одобрена за тези продукти. Освен това, той съдържа хром и екстракт от канела.

ИАЛ предупреждава, че не е безопасно разпространяването на този продукт като хранителна добавка.