Еректилната дисфункция е предвестник за сърдечносъдови събития


vd 01/06/2008

При мъжете с диабет наличието на еректилна дисфункция е показател за още по-висок риск за сърдечносъдово заболяване в сравнение с тези, които имат само захарна болест, показаха две нови проучвания, проведени в Италия и Китай, резултатите от които бяха публикувани през май в Journal of the American College of Cardiology.

Еректилната дисфункция при диабетици трябва да бъде възприемана като важен и ранен алармен признак за повишена опасност от миокарден инфаркт или други сърдечносъдови инциденти, смятат техните автори.

Изследователите от Италия са установили, че лечението със статини (холестерол-понижаващи медикаменти) може да намали значимо риска за появата на големи сърдечносъдови инциденти при подобна група мъже.

Приложението на инхибитори на фосфодиестераза 5 (медикаменти, които се прилагат за подобряване на кръвонапълването на пениса) е било свързано с незначимо понижаване на честотата на коронарните исхемични инциденти.

В това проучване са участвали близо 300 диабетици тип 2 с еректилни нарушения и „тиха“ миокардна исхемия (липса на оплаквания, но убедителни отклонения в електрокардиограмите при стрес тест и потвърдено след това стесняване на коронарните артерии с проведена ангиография). 40.5% от участниците са съобщили за намалена потентност в началото на проследяването.

За период от четири години сърдечносъдови инциденти са възникнали при 16.8% от пациентите, като в групата с еректилни смущения тяхната честота е била два пъти по-голяма.

Китайските изследователи са наблюдавали над 2000 мъже с диабет тип 2 на средна възраст 54 години, които са били без изходни прояви на исхемична болест на сърцето, за период от 4.4 години. 27% от тях са съобщили за смущения в ерекцията. В тази група са възникнали 1.6 пъти повече сърдечносъдови инциденти.

Единствено при случаите с диабетна нефропатия (макроалбуминурия) са възникнали повече остри коронарни събития (два пъти).

При мъже с диабет тип 2, които са без клинично изявено сърдечносъдово заболяване, наличието на еректилна дисфункция е предвестник за исхемични коронарни инциденти, е основният извод от двете изследвания.

Диабетиците от мъжки пол трябва да бъдат разпитвани директно от лекарите за прояви на импотентност. При случаите със смущения в тази област е необходимо да се потърсят без отлагане (и да се лекуват агресивно) известните рискови фактори за сърдечносъдово заболяване.

Еректилната дисфункция представлява постоянна неспособност да се постигне и поддържа степен на ерекция (кръвонапълване на пениса), която е достатъчна, за да се осъществи успешен полов акт.

Това нарушение и сърдечносъдовите заболявания (коронарна артериална болест) имат общи рискови фактори като тютюнопушене, артериална хипертония, нарушения в липидния профил (дислипидемия) и захарен диабет.

Персистиращата еректилна дисфункция и исхемичната болест на сърцето са прояви на атеросклеротична болест.

Вариращи трудности с ерекцията имат от 39 до 67% от мъжете на възраст от 40 до 70 години. Импотентността в напреднала възраст се дължи най-често на съдово заболяване.

Прекомерната консумация на алкохол, продължителността на диабета, лошият гликемичен контрол (високи нива на хемоглобин А1с), усложненията на съдовете и нервите (микроангиопатия) задълбочават допълнително нарушенията в ерекцията.

Някои медикаменти, прилагани за лечение на високо кръвно налягане, също могат да имат неблагоприятно влияние.

Инхибиторите на фосфодиестераза 5 се свързват с подобряване на потентността след сексуална стимулация при 50% от мъжете с диабет. Трябва да се прилагат по лекарство предписание и наблюдение. Взимането им с нитрати (като нитроглицерин) е абсолютно противопоказано поради опасност от рязко спадане на кръвното налягане.

Други методи за постигане на ерекция са механичните вакуумни устройства (помпи) или инжектирането на вазодилататор в пениса преди полов акт (ерекцията настъпва минути след инжекцията).

Вакуумните помпи (на симката горе) представляват пластмасови цилиндри, които предизвикват кръвонапълване на поставения в тях пенис посредством създаването на негативно налягане. След това, в неговата основа се поставя еластичен турникет (пръстен) за поддържане на достатъчна твърдост.

Хирургично в пениса могат да се имплантират и надуваеми или полутвърди устройства, но този метод на лечение е скъп.

Мъжете с нарушена функция на тестисите (хипогонадизъм) и установени ниски нива на мъжкия полов хормон тестостерон могат да имат полза от тестостерон заместителна терапия, но преди нейното назначаване непременно трябва да се изключи наличието на рак на простатата.

Novo Nordisk