Д-р Румен Бостанджиев: Проблемите с ерекцията не винаги са неизбежни и непреодолими


vd 01/06/2008

Доц. д-р Румен Бостанджиев е сексолог-психотерапевт. Специализирал е сексология в Белгия и Холандия, член е на Европейската федерация на сексолозите и на Европейската асоциация по сексуална медицина.

Като психотерапевт е специализирал по програма на Американската психологична асоциация, обучавал се е в Германия, има няколко квалификации.

– Доц. Бостанджиев, проблемът със силното намаляване на потентността е сериозен при мъжете с диабет. За какво става дума?

– Нека най-напред да се освободим от някои погрешни стереотипи. Наличието на диабет по никакъв начин не означава, че мъжът е задължително да очаква проблеми с ерекцията.

Подобни проблеми могат да възникнат, ако дълго време диабетът не е бил адекватно лекуван и е довел до сериозни усложнения. Най-директно е влиянието на диабетната ангиопатия – увреждането на артериалните съдове в пещеристите тела.

Ако кръвната глюкоза дълго време е била над нормалните стойности, това може да доведе и до диабетна полиневропатия – увреждане на нервните пътища и загуба на важни рефлекси, свързани с ерекцията. При дългогодишен, нелекуван диабет могат да настъпят и специфични дистрофични промени в пещеристите тела, които да затруднят или да направят невъзможна ерекцията.

Всички тези неблагополучия могат и въобще да не се случат, ако диабетът е открит рано и е добре компенсиран. Аз познавам десетки мъже с това заболяване, които нямат никакви оплаквания в сексуално отношение.

– Проучване при диабетици показа, че те предпочитат да имат проблеми със зрението отколкото сексуална немощ. Типичен ли е този избор за мъжа?

– Отново бих желал да ревизираме понятията и категорично да се разделим със стигматизиращата „сексуална немощ“. Постоянно високо ниво на кръвната глюкоза в кръвта може да доведе до нарушение в съдовете и нервите.

Тежестта на тези нарушения, които могат обективно да бъдат установени, зависи от тежестта и продължителността на заболяването и най-вече от това дали то е лекувано навреме и успешно.

Доказано е, че сред мъжете с диабет, които имат нарушена ерекция, при над 30% сексуалният проблем не е предизвикан от диабета, а от банални психологични причини. Това означава, че при компетентна сексологична помощ тези мъже могат напълно да възстановят сексуалните си възможности.

– Все пак как влияе на самочувствието на мъжа това състояние?

– Няма никакъв смисъл да коментираме колко потискаща може да е трайната загуба на ерекция при несериозно отношение към терапията на диабета. Много по-добре е да подчертаем, че при наличие на еректилна дисфункция е добре човек да потърси компетентна сексологична помощ, тъй като тя би позволила да се открие в самото начало налично ендокринно нарушение.

Това не само ще позволи адекватна терапия, която ще съхрани ерекцията, но ще бъде и ефективна профилактика и на други много по-опасни усложнения на диабета.

– С какво може да се компенсират проблемите с ерекцията?

– При дългогодишен лош контрол на диабета, органичните нарушения на ерекцията могат да са необратими. Ако преимуществено са засегнати нервните пътища (диабетна полиневропатия), много добър ефект може да се получи от използването на специфични вакуумни устройства, които позволяват пасивен приток на кръв към пещеристите тела.

Ако артериалните съдове на члена са необратимо нарушени – може да се мисли за протезиране, което от години се извършва и у нас.

– Може ли партньорката да помогне на мъжа и какво трябва да знае тя?

– Ролята на партньорката при справянето с нарушената ерекция е огромно. Тя може да направи най-малкото следните три неща:

1. да насърчи партньора си в търсенето на сексологична помощ

2. да допринесе за намаляване на изпитната ситуация по време на сексуалния контакт, като насочи вниманието не толкова върху ерекцията, колкото върху интимността и възможността за взаимно удоволствие чрез алтернативни сексуални стимулации

3. да стимулира партньора си в стриктното спазване на лечението, както и да съдейства активно за преодоляване на психологичните причини, свързани с възникването на диабета, за да се сведат те до минимум евентуалните усложнения.

– Вие какво препоръчвате?

– Важно е при наличие на сексуален проблем при мъж с диабет точно да се установи характерът на нарушението, за да се предприемат смислени действия, а не човек да приеме, че нарушената ерекция е неизбежна и непреодолима. Диабетикът не трябва да вдигне ръце и да се отчайва, а да потърси помощ.

Ако имате притеснения с нарушена ерекция, ускорена еякулация, потиснато сексуално желание, липса на оргазъм, може да се потърсите консултативна и терапевтична помощ.

Ако вие сте от хората, които не се срамуват от проблемите си, а гледат на тях като на предизвикателство – обадете се по телефона в Център „Интеракт“ в София: 02/958-49-25, за да запишете час за консултация в удобно за вас време. Допълнителна информация on-line може да прочетете на личния сайт на д-р Румен Бостанджиев: www.erbos.com

Наталия ВЕЛИЧКОВА