Бургазлиите не пазят сърцето си!


vd 01/06/2008

Над 39% от бургазлиите са с наднормено тегло и затлъстяване и 56% водят заседнал начин (не се движат редовно по 30 минути всеки ден), показаха данните от проведено изследване, което е част от регионалните инициативи на програмата Протекция на фирма Байер Шеринг Фарма. Акцията се провежда със съдействието на Дружеството на кардиолозите в България.

В периода 29-31 май 2008 година във водещи аптеки на Бургас са анкетирани 644 жители на града, от които 67% – жени.

Резултатите от анкетата показват, че 55% имат фамилна обремененост и една трета (33%) страдат от сърдечносъдово заболяване.

Освен това, всеки пети е с висок холестерол, всеки трети пуши над половин кутия с цигари на ден, всеки втори е с високо кръвно налягане и приблизително всеки осми – с диабет.

Над 70% от изследваните попадат в рисковите групи за сърдечносъдово заболяване (миокарден инфаркт и инсулт), като близо 26% имат висок и допълнителни 3% – много висок риск!

С наднормено тегло и затлъстяване са 35% от бургазлиите (индекс на телесна маса 27-35)*, като допълнително близо 4% са с висока степен на затлъстяване (индекс на телесна маса 36-40). При четирима е бил изчислен дори индекс на телесна маса (ИТМ) над 40, което показва много висока степен на затлъстяване!

*Нормалните стойности на ИТМ са между 19 и 25. Показателят се изчислява като теглото в килограми се раздели на ръста в метри, повдигнат на втора степен. Например, човек с тегло 70 кг и ръст 1.6 м има ИТМ 27.