Exubera повишава риска за рак на белите дробове


vd 01/05/2008

Инхалаторният инсулин Exubera може да повишава при пушачите риска за рак на белите дробове. Това предупреждение бе включено през април в лекарственото упътване на медикамента по настояване на Американската агенция за храните и лекарствените средства (FDA).

Фирма Pfizer преустанови напълно маркетирането на системата за вдишване на прахообразна форма на инсулина Exubera през октомври миналата година. Като мотив за това решение бе изтъкнато, че продуктът не отговоря на нуждите на хората на инсулиново лечение и на очакванията на компанията за печалби.

Данните от клиничните проучвания показват обаче, че шест от 4740 пациенти, инхалирали този инсулин, са развили рак на белите дробове в сравнение с един случай от 4292 пациенти, получавали друг вид активно лечение или това означава 6.5 пъти по-висока честота на белодробен карцином сред прилагалите Exubera (0.13 на 100 спрямо съответно 0.02 на 100).

В интерес на истината, всичките случаи, развили рак на белите дробове, са били бивши пушачи. Въпреки това, пациентите с диабет, които все още се лекуват с този инсулин, ще бъдат прехвърлени на инжекционни препарати.

И останалите фирми, които разработваха инхалаторни форми на инсулина, изоставиха тази идея като неудачна (информирахме ви по въпроса в миналия брой на Клуб Д).

Novo Nordisk