Йога помага при метаболитен синдром


vd 01/03/2008

Упражненията и начинът на живот, следван от практикуващите йога, допринасят за благоприятни биохимични, физиологични и психологични промени, свързани с метаболитния синдром, показаха резултатите от проучване в Индия и друго в Швеция, публикувани съответно в списанията Diabetes Research and Clinical Practice и BMC Complementary and Alternative Medicine.

Метаболитният синдром представлява коремно затлъстяване (обиколка на талията над 94 см при мъжете и над 80 см при жените от европеидната раса), плюс още две от следните нарушения: високо артериално (кръвно) налягане, високи нива на кръвната глюкоза и на триглицеридите и понижен „добър” (HDL) холестерол. Посоченото съчетание се свързва с повишен сърдечносъдов риск.

Учените са изследвали 101 души с характеристики на метаболитен синдром, като 55 от тях са правили всекидневно йога упражнения и Раджа йога (форма на трансцедентно медитиране), докато останалите са получавали стандартни медицински грижи.

Обиколката на талията, артериалното налягане, кръвната глюкоза и триглицеридите са били значително по-ниски, а нивото на „добрия” HDL холестерол значително по-високо в йога групата.

Във второто проучване дихателни упражнения (Sudarshan Kriya), типични за йога (бавно нормално и бързо дишане), са били практикувани за един час шест дни в седмицата от 55 здрави доброволци, докато други 48 души са били съветвани да си почиват по 15 минути дневно в удобно кресло.

След шест седмици усещанията за тревожност, стрес и понижено настроение са били чувствително по-малко и нивото на оптимизъм чувствително по-високо в йога групата.

Йога включва отпускане, асоциирано с намалена активност на нервната система и подобрено самочувствие, според учените, най-вероятно поради увеличение на нивото на антиоксидантите в организма и намаление на стресовия хорман кортизол.

Novo Nordisk