Внимавайте с покупката на лекарства в Интернет!


vd 01/03/2008

Лекарствата, които не са по лекарско предписание, скоро ще могат да се продават и по интернет. Това означава, че по този начин ще се купуват препарати като аналгин, парацетамол и витамини. Пазарът на препаратите без рецепта в България е около 300 млн. лв. годишно, като непрекъснато се увеличава. Ръстът само до средата на миналата година беше 11.8%.

Антибиотиците и другите медикаменти, които задължително се изписват от лекар, ще продължат да се предлагат само в аптеките. Такава е практиката в повечето европейски страни.

Законопроектът, който ще освободи онлайн търговия на лекарства без рецепта (ОТС продукти), вече мина на първо четене в парламентарната здравна комисия и предстои обсъждането му в пленарната зала. Вносител е председателят на комисията доц. Борислав Китов.

Според него в момента съществува правен парадокс – Законът за лекарствата в хуманната медицина, който е изцяло съгласуван с европейските изисквания, позволява медикаменти, отпускани в аптеките без рецепта, да се продават в интернет, а в същото време Законът за защита на потребителите забранява подобно нещо.

Не е разрешена дори продажбата на хранителни добавки, а те се регулират от Закона за храните и на практика могат да се предлагат навсякъде. Не е нормално една и съща материя да се решава по различен начин в правния мир, каза Китов.

Той е убеден, че промените ще минат през парламента, защото дори Министерството на здравеопазването не било против интернет търговията. Преди месец от ведомството съобщиха, че витамини, аспирин и аналгин ще могат да се продават и от автомати.

В Европейския съюз съществуват различни регулации, свързани с дистанционната продажба на лекарства – по телефона или по интернет. В повечето страни е разрешена търговията само на препарати без рецепта.

Дори и в най-либералните държави обаче не е разрешено нито в обикновените аптеки, нито в тези в интернет да се отпускат лекарства по лекарско предписание, без да се представи рецепта. Ако такива медикаменти се предлагат, това ще е сигурен знак, че сайтът не се занимава със законна търговия, коментираха фармацевти.

Продажбата на медикаменти по интернет има и противници. Според представители на фармацевтичната гилдия по този начин е възможно да се увеличи предлагането на фалшиви лекарства. В световен мащаб около 10% от пазара са заети от такива препарати. Друг недостатък е, че пациентите ще се лишат от консултациите, които предлагат фармацевтите.

Председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов обаче смята, че интернет търговията е бъдещето и рано или късно тя ще се наложи. Мисля, че продажбите не трябва да се забраняват, а да бъдат строго регламентирани и тогава няма да има проблеми, каза Костов

Бел.ред. Нашият съвет е винаги да се консултирате с лекар или с фармацевт преди да купувате лекарства без рецепта или хранителни добавки и особено тези, които се предлагат или рекламират в интернет!

Novo Nordisk