„Тихата” епидемия от преддиабет


vd 01/03/2008

Милиони хора имат преддиабет – състояние, което значително увеличава риска им за развитие на захарна болест, но мнозинството от тях дори и не подозират това, според учени от световноизвестната клиника Mayo.

Почти 20% от американците имат преддиабет, като повечето от тях се очаква да развият диабет тип 2 през следващите 10 години! Вероятността е 30% за период от три години, ако не се вземат мерки за намаляване на наднорменото тегло и увеличаване на физическата активност.

Хората с преддиабет имат нива на кръвната глюкоза над нормалните, но не достатъчно високи, за да се постави клиничната диагноза диабет. Панкреасите им все още произвеждат инсулин, но недостатъчно за да предотвратят увеличаването на глюкозните нива, които обикновено са по-високи след нахранване, а по-късно и на гладно сутрин.

Но мнозинството от случаите с преддиабет не са наясно с проблема си, защото състоянието не води до специфични признаци или симптоми (оплаквания), или тяхното наличие е дискретно (умора, намалена памет, по-чести кожни инфекции, влошено зрение, сърбеж в гениталната област при жените, намалена потентност при мъжете – тези прояви често се обясняват като „възрастови изменения” или „климактериум”).

Съветът на учените е да бъдат измервани нивата на кръвната глюкоза на гладно и на втория час след обременяване с глюкоза през устата. Около 25% от хората с наднормено тегло на възраст между 45 и 75 години имат увеличени показатели и за двете (нарушена кръвна глюкоза на гладно и/или нарушен глюкозен толеранс).

Случаите със стойности на кръвната глюкоза на гладно между 5.6 и 6.9 ммол/л са с преддиабет. При тях се препоръчва да се проведе повторно измерване през друг ден за потвърждаване на нарушението.

Много от преддиабетиците са с увеличен риск за развитието на сърдечносъдови заболявания. При поставяне на диагнозата диабет тип 2, около една трета от случаите имат вече данни за сърдечносъдово заболяване.

Затова специалистите смятат, че скринингът за откриване на повишени нива на кръвната глюкоза ще спомогне за профилактика не само на диабета, но и на сърдечносъдовите заболявания, както и ще намали чувствително бъдещите разходи за лечение.

Диабет тип 2 не е неизбежно заболяване за преддиабетиците. Когато състоянието им е открито навреме, с помощта на здравословна диета и редовна двигателна активност (поне 30 минути активно ходене всеки ден и 15 минути мускулни упражнения три пъти в седмицата) захарната болест може да бъде избягната или появата й – чувствително забавена.

Загубата на 7% от теглото, постигнато от посочените мерки за промяна в стила на живот, води до намаление на риска за появата на диабет тип 2 с 58%! Увеличението на мускулната маса за сметка на намаляване на телесните мазнини има много положителен ефект срещу появата на диабет.

Ако една жена развие диабет по време на бременността си (гестационен диабет), който не е добре контролиран, то рискът за тежки вродени аномалии при нейното бебе е 10%.

Жените с диабет тип 2 имат два пъти по-висок риск за сърдечносъдово заболяване в сравнение с връстничките си без диабет, като и по-голяма опасност за миокарден инфаркт или мозъчен инсулт отколкото мъжете с диабет тип 2.

Контролът на кръвното налягане при хората със захарна болест е толкова важен, колкото е и контролът на кръвната им глюкоза.

Независимо от тези добре установени факти, нежният пол с диабет получава по-малко внимание от страна на лекарите за контрол на рисковите фактори за исхемична болест на сърцето, включително профилактично лечение с липидопонижаващи средства (статини) и аспирин.