Тайните на мъжкото дълголетие


vd 01/03/2008

Според статия, публикувана в американското лекарско списание Archives of Internal Medicine, пет са основните условия, за да може един мъж да доживее до възраст над 90 години и то със запазено здраве: да не е пушач, да поддържа теглото си в рамките на препоръчваното от лекарите, да няма високо кръвно налягане, да се упражнява и движи редовно (поне 30 минути всеки ден) и да се предпази от развитието на диабет тип 2.

Данните от проспективно проучване при двойки близнаци са показали, че 25% от дълголетието се дължи на генетика, но останалите 75% – на изменяеми рискови фактори.

Така например, при заседнал начин на живот шансът един мъж да доживее 90 години е 44%, при високо кръвно налягане – 36%, при затлъстяване – 26%, при тютюнопушене – 22%, при комбинация от заседнал начин на живот, затлъстяване и диабет – 14%, а при наличието на всичките пет рискови фактори (заседнал начин на живот, затлъстяване, диабет тип 2, тютюнопушене и артериална хипертония) – едва 4%!

41% от участвалите мъже в това изследване са доживяли 90 години. Проучването е започнало през периода 1981-84 година, когато средната възраст на включените в него близнаци е била 72 години.

Novo Nordisk