Таксата за преглед предпазва пациентите


vd 01/03/2008

Семейните лекари се обявиха против идеята на управляващите да премахнат таксата за преглед – 2.20 лв., от 1 януари 2009 г. Предложението беше оповестено от депутата от НДСВ и член на работната група за реформите в здравеопазването д-р Антония Първанова.

Според медиците по този начин ще се увеличат опашките пред кабинетите и ще се затрудни достъпът на пациентите до лечение.

От потребителската такса за година се събират около 30 млн. лв., или средно по 1000 лв. на месец на доктор, с които джипитата плащат заплатите на медицинските сестри и наемите на кабинетите, изчислиха от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари.

Според председателя на сдружението д-р Любомир Киров, недомислените реформи ще създадат корупционна среда, която ще влоши взаимоотношенията между специалистите и пациентите.

Медиците предлагат потребителската такса да се включи в стойността на прегледа или да се плаща от пациента, а след това здравните фондове да му връщат парите. Другата идея е при посещение по домовете прегледът да струва 22 лв. и таксата да се поеме от здравната каса.

„Ако някой реши да премахне таксата от 2.20 лв., трябва преди това да намери начин да компенсира дефицита от 30 млн. лв. В противен случай лекарите ще бъдат демотивирани да работят”, смята Киров. По думите му демонополизирането на касата е добра идея, ако се създаде реална конкуренция.

Според общопрактикуващите лекари идеите и действията на управляващите са “добре преценена и рано започната предизборна кампания”. Главната им цел обаче е “усвояването” на около 1 млрд. лв., които ще се влеят в бюджета след вдигането на здравната вноска, заяви д-р Киров.

Той поясни, че целта на частните каси ще бъде печалбата, което означава, че част от парите няма да отидат за здравеопазване или за възнаграждения на лекарите. От сдружението прогнозираха, че в следващите няколко години здравната вноска ще се вдига поетапно и ще стане 12%, както е в повечето европейски страни.

Novo Nordisk