Причината за метаболитния синдром се намира в черния дроб


vd 01/03/2008

Около една четвърт от американците страдат от метаболитен синдром – съчетание от взаимносвързани нарушения в обмяната, които заедно водят до ускорено развитие на атеросклероза и висок риск за сърдечносъдово заболяване.

Още по-тревожен е фактът, че голям брой деца, в следствие на затлъстяване, развиват метаболитен синдром, което увеличава опасността за сърдечносъдови събития още през 30-те години от живота им.

За първи път изследователи от световноизвестния Joslin Diabetes Center в САЩ са доказали, че намаленото действие на инсулина в черния дроб е водещата причина за развитието на състоянието и връзката му с атеросклерозата.

Метаболитният синдром включва съчетание от следните нарушения: коремно затлъстяване, нарушен глюкозен толеранс, високо кръвно налягане, намален „добър”холестерол (холестерол в HDL или ЛПВП – липопротеини с висока плътност) и повишени триглицериди.

Атеросклерозата води до образуването на плаки в стената на артериите, които водят до стесняване и запушване (частично или пълно) на съответните съдове. Засягането на артериите на сърцето и мозъка е причина за остър миокарден инфаркт и исхемичен мозъчен инсулт.

Групата от нарушения в метаболизма на глюкозата и холестерола се дължат на инсулинова резистентност на черния дроб, показват резултатите от проучване при генно-модифицирани мишки.

Инсулиновата резистентност е състояние, при което панкреасът произвежда достатъчно инсулин, но клетките на тялото (скелетни мускули, черен дроб и мастна тъкан) не отговарят на неговото действие.

Опитните мишки, при които умишлено са били отстранени инсулиновите рецептори в черния дроб, са развили липидни нарушения, типични за метоболитния синдром при хората.

Диетата с високо съдържание на мазнини при тези гризачи е довела до четирикратно повишаване на холестерола в сравнение с мишки, които са получавали същата храна, но не са били генно-модифицирани преди това.

Мишките с премахнати инсулинови рецептори в черния дроб са развили тежка атеросклероза за разлика от останалите мишки, въпреки еднаквия им начин на хранене.

Авторите на експеримента смятат, че инсулиновата резистентност на черния дроб е в състояние самостоятелно да доведе до развитието на нарушенията при метаболитен синдром.

Откритието, публикувано през февруари в списание Cell Metabolism, ще отвори нови възможности за прицелна терапия с цел да се намали инсулиновата резистентност на черния дроб.

Novo Nordisk