Пациентски жалби в столичната здравна каса


vd 01/03/2008

Около 1100 жалби от пациенти са постъпили в Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) за миналата година. Най-често болните се оплакват, че в клиниките ги карат да доплащат за избор на лекар или за ВИП условия. Освен това недоволствали, че семейните лекари не им дават направления за специалист. Това съобщи директорът на касата д-р Мариета Райкова.

По думите й допълнителните екстри наистина се плащат, но пациентите не трябва да бъдат принуждавани да ги ползват. Най-голям брой жалби по този повод имало за АГ болниците и за “Токуда”.

Не всички оплаквания са основателни, подчерта Райкова. Според нея личните лекари имали право да преценят дали болният трябва да бъде препратен на специалист.

За да няма злоупотреби, от тази година касата ще изисква пациентите да попълват специална декларация дали са ги карали да доплащат в болниците и за какво точно. Клиниките пък ще са длъжни да издават документ за допълнителните пари.

Ако такава декларация липсва, от касата няма да платят на болницата. Здравната каса плаща изцяло лечението по всички клинични пътеки, като доплащане може да има само за някои технически средства като протези и клапи, обясни Райкова.

Около 330 млн. лв. е изплатила столичната здравна каса за различни медицински услуги, извършени от лекарите и болниците през 2007 г. От тях 130 млн. лв. са отишли за лечение на софиянци и 124 млн. лв. – за болни от други райони на страната (бел.ред. не е ясно къде се губят 76 милиона освен ако това са пари за лечение на хора от провинцията в столични здравни заведения!).

През миналата година в болничната помощ е имало тенденция за увеличаване на пациентите от други градове. Така например за цялата година в столицата са били хоспитализирани около 136 хил. души от други области. Вече се появи и конкуренция между болниците в София, като е регистриран лек отлив на пациенти от общинските лечебни заведения, каза Райкова.

През миналата година в столицата са извършени 303 000 профилактични прегледа, което означава, че всеки трети гражданин е проверил здравето си. Много висок е процентът и на направените имунизации, като са обхванати почти всички деца, дори и в ромските квартали. Изключително висок е броят на извадените зъби, които са отчели стоматолозите – 100 000, каза още д-р Райкова. Пломбите пък са над половин милион.

Бюджетът на столичната здравна каса за тази година е същият, както и за миналата. Ако се увеличи броят на пациентите от провинцията, обаче ще бъдат приведени допълнителни пари от регионалните каси, поясни Райкова.

Novo Nordisk