Национален протест на медицинската общност през май


vd 01/03/2008

Цялата медицинска общност ще обяви национален протест през май, според д-р Андрей Кехайов, председател на Българския лекарски съюз (БЛС). Причината е липсата на диалог с управляващите за сериозните проблеми в здравеопазването.

Поискали сме среща с президента и премиера, но те не желаят да ни чуят, поясни Кехайов. Той каза, че всички здравни структури в Европейския съюз ще бъдат информирани за задълбочаващата се криза в сектора, която по думите му вече заплашва живота на гражданите.

Проф. Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, предупреди, че медицинските сестри от детските градини се готвят масово да напуснат работа заради ниските възнаграждения. Ще изчакаме само браншовото договаряне и ако то не ни удовлетвори, ще минем в частния сектор, където заплатите започват от 600 лв., каза Маркова.

Съсловните организации на лекарите, сестрите и фармацевтите са изпратили писмо до здравния министър Радослав Гайдарски с искане да обяви брутните заплати на работещите в системата. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, след протеста ще обявим и ефективна стачка, като ще потърсим подкрепата и на шофьорите и санитарите, които работят в здравните заведения, предупреди Кехайов. Към протестите ще се присъединят и пациентските организации.

Медиците изразиха недоволството си и от предлаганите от управляващите идеи за реформи. Те се опасяват, че се прави опит публични средства да бъдат насочени към частни здравни фондове, без да се знае по какви критерии ще се харчат парите.

От организациите се обявиха за въвеждането на лични здравноосигурителни сметки, в които да се събират парите на всеки гражданин, които да могат да се предават по наследство. Лекарите и фармацевтите настояват да се проведе референдум за предстоящите реформи.

Ние искаме да се говори за здравна и лекарствена политика за по-дълъг период, за да се знае как ще се развива секторът, в същото време управляващите излизат с евтини популистки ходове за премахване на потребителските такси, заявиха от съсловните организации. Според тях дори е редно да се въведе такса обслужване и в аптеките, каквато била европейската практика.

Novo Nordisk