Мастните натрупвания определят дали трябва да се отслабва


vd 01/03/2008

Измерването на телесните мазнини (процентът на мастната тъкан в тялото) е по-добър показател от Индекса на телесната маса – ИТМ (Body Mass Index – BMI) за определяне на хората, които трябва да отслабнат, показаха резултатите от италианско проучване, публикувани в списание Nutrition Journal.

Наднорменото количество телесни тлъстини е сериозен рисков фактор за развитието на сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Според учените, ИТМ подценява риска за здравето, тъй като не показва разпределението на тлъстините в тялото.

Изследователите са измерили обиколката на талията и мастните натрупвания на участниците в проучването. Тези показатели са над два пъти по-точни за определянето на хората, които имат нужда от диета и физическа активност в сравнение с ИТМ, и чувствително са увеличили броя на участниците, които е трябвало да отслабнат.

ИТМ се измерва като теглото в килограми се раздели на ръста в метри, повдигнати на квадрат. Стойност над 25 се смята за наднормено тегло, а над 30 – за затлъстяване.

Обиколка на талията над 94 см при мъжете и над 80 см при жените от европеидната раса е показател за коремно затлъстяване.

Жените имат по-високо съдържание на мастна тъкан от мъжете поради поради детеродните и някои хормонални функции. Част от телесните мазнини са „есенциални” (незаменими) – те осигуряват защита на вътрешните органи в гръдния кош и коремната кухина – тяхното количество е около 10-12% при жените и 2-5% при мъжете.

Измерването на мастните натрупвания в организма може да се прави безболезнено с различни електронни апарати, които използват импедансна методика. В България се предлагат апаратите BF 306 и BF 400 на фирма Omron HealthCare (http://kbs-omron.com/about.htm).

Намаляването на теглото и намаляването на количеството мазнини често не е равнозначно. В таблицата са показани процентите на препоръчваните телесни тлъстини при двата пола.

Novo Nordisk