Кожа от „парадоксална” жаба може да лекува диабет тип 2


vd 01/03/2008

Кожата на парадоксалната жаба (Pseudis paradoxa), обитаваща Амазония в Южна Америка, съдържа вещество, което може да послужи за разработването на ново лекарство срещу диабет тип 2.

Това тъмнозелено, на маслиненозелени райета, земноводно (на снимката) е необичайно с това, че се смалява около осем пъти в процеса на развитието си – като попова лъжичка, то има размери 27 см, която се превръща в жаба с дължина 4 см.

Pseudis paradoxa е нощен обитател на Амазония. Нейната кожа секретира pseudin-2 – вещество, което има противомикробни свойства.

Синтетичен вариант на псеудин стимулира секрецията на инсулин от панкреасните клетки, без да има токсични действия. Това са установили изследователи от Университета в Улстер (Северна Ирландия) и Университета на Обединените арабски емирства.

Парадоксалната жаба е вторият представител на замноводните и влечугите, чийто секрет бе свързан с антидиабетни качества. От слюнката на гигантския гущер Гила (Heloderma suspectum) бе изолирано веществото ексендин-4. Негова синтетична версия (exenatide, Byetta на Eli Lilly) вече се превърна в лекарство за намаляване на кръвната глюкоза при диабет тип 2.

За разлика от смаляваща се жаба, гущерът Гила достига дължина 60 см. Известен е с много „пестеливата” си обмяна.

Novo Nordisk