Кои са рисковите фактори за диабет тип 2?


vd 01/03/2008

– затлъстяване

Затлъстяването (индекс на телесна маса над 30) увеличава риска за развитието на диабет 16 пъти! Прекомерното количество мастна тъкан, особено в коремната област, произвежда различни хормони, свободни мастни киселини и други химически вещества, които водят до повишена инсулинова резистентност.

– заседнал начин на живот

Хората, които не се движат редовно, имат два пъти по-висок риск за развитието на диабет тип 2 в сравнение с активните физически.

– възраст

Честотата на диабет тип 2 се увеличава със 76% след 40-годишна възраст. Половината от новодиагностицираните случаи са под 55 години – вероятността расте при едновременно наличие на повече рискови фактори.

– семейна предразположеност

Наличието на един роднина по първа линия удвоява риска, а при двама роднини опасността се увеличава четири пъти.

– депресия

Хората с депресия имат с 50% по-голяма вероятност да развият диабет в сравнение с тези с добро настроение и оптимистично отношение към живота. Психичното нарушение води до повишени нива на стресовия хормон кортизол, който увеличава нуждите от инсулин.

Страдащите от депресия са склонни да нарушават диетата, да се грижат по-малко за себе си, да не се движат редовно, което също увеличава риска за нарушения в обмяната.

– синдром на поликистозните яйчници

Жените със синдром на поликистозните яйчници (поликистозен овариален синдром) често имат обменни нарушения като затлъстяване и повишена инсулинова резистентност, което ги излага на риск да развият диабет тип 2 на по-ранна възраст от останалите жени. Поради това, при тях е особено важно да контролират теглото си.

Novo Nordisk