Витамин Д може да намалява риска за диабет тип 2


vd 01/12/2007

Хората с по-високо ниво на витамин Д в кръвта имат с 40% по-малък риск да развият диабет тип 2 в сравнение с тези с ниско ниво, показват резултатите от 17-годишно проследяване на 4000 финландци от двата пола, публикувани през октомври в списание Diabetes Care.

Според авторите, витамин Д може да участва в процесите, които са свързани с развитието на диабет тип 2.

За 17-годишния период на проследяване, 6.7% (187 души) са заболели от диабет тип 2. След адаптиране на данните в съответствие с възрастта и пола, телесното тегло, нивото на физическа активност и пушачешкия статус (фактори, които могат да окажет влияние върху заболеваемостта от диабет тип 2), между нивата на витамин Д в кръвта и честотата на появата на захарна болест е била установена статистически зависима обратна връзка.

Витамин D се набавя от храната (главно от рибата) и от излагане на кожата на слънце.

Преди да се проведят допълнителни изследвания при хора, авторите на настоящото проучване не препоръчват да се взимат хранителни добавки с витамин Д с цел профилактика на диабета.

Редовната консумация на риба е добра идея да си набавим необходимото ни количество витамин Д, тъй като рибата намалява и риска за атеросклероза на съдовете, включително и на сърцето, както и за аритмии.

Излагането на слънце (ако отидем на зимен курорт или пътуваме до екзотично място) не трябва да става без използването на фотопротектори с висок защитен фактор срещу ултравиолетовите лъчи (най-малко F15), за да предотвратим изгарянията и преждевременното състаряване на кожата, както и да намалим риска за развитието на рак на кожата (меланом).