Съставка на червеното вино има антидиабетно действие



01/12/2007

Ресвератрол, който се съдържа в червеното вино и гроздето, малините и фъстъците, намалява инсулиновата резистентност, са показали изследвания на китайски химици при лабораторни мишки. Инсулиновата резистентност е главното нарушение при диабет тип 2 и представлява намалено действие на антидиабетния хормон в мускулите, мастната тъкан и черния дроб.

Друг научен екип oбяви междувременно, че е синтезирал химически вещества, които представляват версия на ресвератрол, и е започнал тяхното тестване при лабораторни мишки, които са модели на диабет тип 2 при хората.

Подобно на естествения ресвератрол, тези вещества активират ген, наречен SIRT1, който повишава действието на инсулина при диабетни мишки. Те са над 1000 пъти по-активни от ресвератрола и ще се изучават тепърва като антидиабетни средства.

Все още не са изследвани при хора.