Регистрацията на аптеките


vd 01/12/2007

Да бъде удължен с една година срокът за пререгистрация на аптеките, предлагат депутатите Борислав Китов (БНС), Ива Станкова и Донка Михайлова (“Коалиция за България”). Изискването за пререгистрация е записано в новия лекарствен закон, като срокът е една година и изтича на 13 април 2008 г.

Според вносителите на промените има реална опасност много фармацевти да не успеят да се справят и да отпаднат от пазара. Това не трябва да се допуска, защото някои аптеки вече са затворили и са се превърнали в магазини и офиси, а това ще затрудни достъпа на пациентите до лекарства, каза във вторник доц. Китов.

В момента във фармацевтичния сектор има известно объркване с надценките и наредбите на здравното министерство, затова ние искаме да улесним хората в бранша и да не им създаваме допълнителни проблеми, обясни и д-р Станкова. По думите й над 90% от аптеките не са пререгистрирани и е необходимо време, за да се види защо това не се случва.

Смятам, че отсрочката ще успокои търговците на лекарства, допълни тя. Според нея има и още един проблем – общинските аптеки. Законът не казва как трябва да бъдат пререгистрирани те, след като изискването е да се водят на фармацевт, а собствеността в случая е на общината. Този въпрос също трябва да бъде изяснен с внесения законопроект.

Доц. Китов каза още, че с промените ще се даде възможност да се изчака решението на Европейския съд в Люксембург по казуса за собствеността на аптеките.

Законът за лекарствата, който беше приет през април 2007 г., предвижда само магистър-фармацевт да може да е собственик на аптека, и то само ако работи в нея. Затова той трябва да се пререгистрира като едноличен търговец или еднолично търговско дружество.

Целта на законодателя беше да се премахне съществуването на вериги. Текстовете обаче на практика са законова принуда собствениците да се откажат от имуществото си заради липсата на фармацевтично образование, обясняват от бранша. Затова, според Китов, удължаването на срока ще даде възможност да се изясни и този въпрос.

Законодателството в някои страни от ЕС е подобно на българското, но през 2006 г. Европейската комисия започна процедура за нарушения срещу Италия, Австрия и Испания заради такива забрани. Комисията счита, че се ограничава правото на собственост. Тя вече е сезирала Европейския съд за Италия, като решението ще важи за цялата общност.