Предложения за промени в здравеопазването


vd 01/12/2007

Интересни са пакетите от законодателни промени, които предлага Министерството на здравеопазването. Те включват доплащане в болниците, вдигане на мораториума върху приватизацията, концесиониране на лечебните заведения и демонополизация на здравната каса.

Като начало ще се продават само излишните сгради и дворове на болниците. Още през 2008 година обаче ще започне раздържавяването на общинските лечебни заведения, стига решение за това да вземат кметовете и общинските съвети. От 2008 г. ще се отдават на концесия и лечебните заведения, като за това вече има заявен интерес както от български, така и от чуждестранни инвеститори.

Все още не е изяснен само въпросът за въвеждането на задължителен втори стълб в здравното осигуряване, за който настоява ДПС.

Идеята да се доплаща в болниците беше лансирана първо от НДСВ. Според депутата Атанас Щерев, по този начин ще се премахнат нерегламентираните плащания в сектора, които достигали 1 милиард лева годишно. Щерев обаче предлага държавата да покрива задълженията на социално слабите, като за целта се създаде специален фонд.

Царският депутат Антония Първанова поясни, че доплащането в болниците е първата крачка за по-сериозното включване на допълнителните здравни фондове в пазара на медицински услуги. Когато хората разберат, че трябва да дават пари на ръка, ще имат стимул да се осигурят в частните фондове, смята д-р Първанова. По думите й тези мерки са необходими, за да продължи реформата в сектора.

Очаква се правителството да приеме националната здравна стратегия, но досега министрите връщаха поне три пъти документа за доработване, защото в него не беше записано нищо конкретно. Депутатите от ДПС и НДСВ пък заплашиха колегите си от БСП, че ако не приемат предлаганите от тях реформи, няма да подкрепят нито един законопроект на левицата.

* * *

Доплащането в болниците влезе в дневния ред и на здравния министър Радослав Гайдарски . Досега той убедено твърдеше, че това не може да се случи преди края на мандата му. В крайна сметка министърът ще внесе пакет от законодателни промени, които ще включват още приватизация и концесиониране на здравни заведения и поне още една здравна каса.

Изброените мерки са все отлагани през годините решения. И ако не бяха отлагани, може би сега картината щеше да е доста по-различна – болниците нямаше да са толкова неприветливи и да трупат дългове, лекарите нямаше да са толкова нископлатени и немотивирани, а пациентите нямаше хем да си плащат на ръка, хем да са толкова недоволни от лечението.

Бездействието обаче е факт и сега броят на държавните болници е двойно по-голям от необходимия, а пациентите плащат нерегламентирано за почти всяка болнична услуга, въпреки че я покрива и здравната каса.

Въвеждането на доплащане е непопулярна мярка и за да бъде приета, законодателят трябва да даде пакет от гаранции, че пациентите няма да започнат да плащат и тройно за лечението си – веднъж чрез данъците си, втори път чрез болничната такса и трети път – отново под масата.

Това означава кристално ясна информация какво точно покрива касата и какво таксата, плащана от пациента (респективно от здравния му фонд). Скептицизмът, че това ще се осъществи, е напълно оправдан, защото прозрачността и въобще спазването на правилата не е силна страна на никого тук вече. Затова дори теоретично положителните стъпки у нас предизвикват едни и същи негативни резултати.

Novo Nordisk